Втора среща за мръсния въздух в Благоевград

Снимка: Община Благоевград, архив

Институции и протестиращи заедно ще търсят решение

Втора среща за търсене на решение срещу мръсния въздух в Благоевград организира общинското ръководство в града. 

Тя е насрочена за 30-и януари от 14.00 часа в зала №5 в сградата на Общината.

Срещата е във връзка с поетия от кмета Румен Томов ангажимент за спряване с един от най-важните проблеми – замърсяването на атмосферния въздух и в частност - дейността на Био ТЕЦ „Рубин“, намиращ се в Първа промишлена зона на града.

Ще участват ресорните институции, които в рамките на своите компетентности упражняват контрол върху дейността на въпросното дружество, собственост на „Рубин 08“ ООД, с предмет на дейност – производство на електрическа енергия от биомаса (слънчогледови люспи). . 

Поканени са представители на Био ТЕЦ "Рубин", протестно движение "Не искам да дишам сажди в Благоевград", Басейнова дирекция "Западнобеломорски район", Регионална здравна инспекция - Благоевград, РДПБЗН, РИОСВ, Национален строителен контрол.

Първата подобна среща се проведе на 16-и януари. На нея кметът Румен Томов информира, че до края на февруари ще има позиционирани мобилни станции в района на промишлените обекти, а също и че са заделени средства за нови машини за миене на улиците и поддържане на чистотата в община Благоевград.

За справяне със замърсяването на въздуха от натоварения транспортен трафик съвместно с Общинския съвет се предвижда и въвеждането на електроавтобуси. Сред приоритетите е преминаване към отопление на газ, постепенно въвеждане и монтиране на филтри на комините.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK