Теодора Халачева: Явлението „деца раждат деца” изисква законодателни изменения с по-строги санкции

Снимка: БСП

„Реалната борба с явлението „деца раждат деца” изисква законодателни изменения с по-строги санкции”, коментира народният представител от „БСП за България“ Теодора Халачева след пресконференцията на Парламентарната група за интеграцията на ромското население.

Миналата година, по същото време, тя постави темата на вниманието на вицепремиера по демографската политика чрез актуален въпрос. „Отговорът, който получих, не беше удовлетворителен, от гледна точка на ефикасност на прилаганите мерки. Тогава казах, че не са достатъчни превенцията и проверките от органите на реда. Затова и днес отново говорим за същото”, каза Халачева.

Тя посочи, че в последните години се установява трайна тенденция - над три хиляди малолетни и непълнолетни момичета да раждат.

„Ранното майчинство е рисково. Първо е фактор за социална изолация на младата майка. Второ, непълнолетните майки не са личностно изградени. Трето, това е предпоставка за злоупотреби с тяхната незрялост”, анализира пловдивска депутатка.

Тя счита, че проблемът налага комплексно ангажиране на всички институции – от Народното събрание през образователната система до социалните служби и органите на реда.

Парламентарната група на БСП за България ще внесе предложение за по-строги санкции на лица, които живеят на съпружески начала с малолетни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK