Да кажеш всичко, без да кажеш нищо! Stand-up комедия в Сандански

Снимка: Афиш

Първият вентролог в България и неговата кукла повдигат важни социални теми в новото си турне

Как да говорим за нещата, за които никой не смее да говори? „През смях и със… затворена уста!“ – шегува се Димитър Иванов – Капитана, самотният български вентролог. Жена му още не го е оставила, но той есе пак е самотен, защото е единственият български актьор, избрал да овладее сложното и пленително изкуство на вентрологията. Димитър е на 33 години и умее да говори, без да движи устните и лицето си. Благодарение на кариерата му като стендъп комедиант и годините му професионален опит като актьор, той се превърна в истински национален феномен след миналата есен, когато плени публиката и впечатли невероятно дори самия водещ по време на представянето си в „Шоуто на Слави“ с помощта на куклата Бай Тъньо.

„Има толкова много неща в българската (а и не само) действителност, които всички знаят, но никой не споменава. Болно ми е, че има истини, които искат да излязат, но имат нужда от посредник, а никой не иска да бъде такъв. Затова избрах стендъп комедията и вентрологията, които ми позволяват през призмата на смеха и с помощта на куклите ми, както и на целия екип с който работя, заедно да повдигаме важни социални и екзистенциални въпроси. Да изваждаме на показ теми от злободневното ни ежедневие и среда, и да изказвам твърдения, зад които реална личност не би посмяла да застане. Куклените персонажи са нещо като средновековните шутове – само на тях е позволено безнаказано да се шегуват с всичко, било то и краля. Комедията е начинът да посочиш дефектите в едно общество, без да задействаш защитните му рефлекси. Така хората възприемат, без да се чувстват виновни за проблемите, за които се говори, без да бъдат оскърбени. В етюдите ми винаги има социален подтекст. Стремя се да провокирам публиката да се замисли и сама да заговори за всичко, което толкова често премълчаваме. За мен най-важни са въпросите, които остават с теб след шоуто. Е, и сълзите от смях, разбира се!“- казва Димитър.

По време на участието на актьора и неговия партньор Бай Тъньо в кастинга за актьори на Слави Трифонов водещият предложи на Димитър да поеме разноските му за обучение по вентрология в чужбина, тъй като към днешна дата България не предлага такива възможности. Димитър се обучава в курса на Том Крол, един от водещите американски преподаватели, дал начален старт на редица големи имена във вентрологическото изкуство.

Днес, Капитана вече е пълноправен член на световната организация на вентролозите и с помощта на колеги от различни държави продължава да се развива и да усъвършенства дарбата си. Оказва се, че българския език е огромно предизвикателство за един вентролог заради множеството звуци, за произнасянето на които е необходимо движение на устните, но с много работа и репетиции Димитър успява да постигне завидни резултати.

Тази година стартира националното турне на най-новия Stand Up Comedy Special на Димитър – „Беше ми 100ЛИЧНО“, което ще посети над 20 града в България това лято и есен, а след това има заявки за общоевропейско представяне пред българите, живеещи зад граница. Шоуто е изключително, не само защото е вентрологично и първо по рода си, но и защото дори само в рамките на това заглавие не можеш да гледаш два пъти един и същи Димитър – екипа променя и прави изпълнението специално за всеки един град, който посещава, като влагат страшно много време и старание в това да докоснат хората -истинските герои на историята, защото без тях, без техния опит, преживявания и емоции нищо от това нямаше да бъде възможно. Плановете на екипа не спират до тук. След есенното турне, предстоят разработки и турове на две изцяло нови шоута, както и на няколко нови персонажа, които ще ви оставят с широка усмивка и желание за още.

Кой е Димитър Иванов – Капитана?

На 33 години е, роден в Димитровград. Живее в София, но не иска. Предпочита да живее някъде, където има по-малко хора. Обича да забавлява народа, но голямата му любов е природата. Прави дълги преходи в планината, събира билки и гъби, и строи заслони. Дълбоко вярва в ефекта „предай нататък“ и смята, че доброто е заразно. Освен това трeнира фехтовка, стреля с лък и свири на ирландска флейта. Най-важното в живота му е семейството: съпругата и малката му дъщеричка Ния, с която са горе-долу на един акъл.

10 октомври /четвъртък/, 19:00 ч.

Дом на културата

Билети: Туристически информационен център, град Сандански

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK