Д-р Величков: Умолявам всички, носете маски, помогнете ни!

Снимки: Infomreja.bg

80% от изпращаните проби са с положителен резултат на коронавирус

През последната една седмица се наблюдава една необичайна обстановка в Кюстендил по отношение на заразените с КОВИД – 19. Те стават страшно много и от пробите, които изпращаме ежедневно на пациенти, минали през Спешно отделение. Това са средно 80 проби на ден, като 80% от тях са положителни. Като се има предвид, че тази бройка за страната е 30-40 %, а в Кюстендил, тя е 80%.

Ежедневно около 120-130 души преминават за прегледи през Спешно отделение. Към този момент в болницата са настанени 80 пациенти с коронавирусна инфекция с пневмония и дихателна недостатъчност.  От началото на месеца има приети и изписани около 180 пациенти, като средно между 10-15 човека се приемат на ден. Това обяви пред журналисти директорът на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“, д-р Александър Величков.

Той уточни, че сме изправени пред една изключително тежка ситуация, свързана с върховни усилия на и без това малкия персонал на болницата.

Д-р Величков направи и обръщение към кюстендилци.

Всичко това води до много големи проблеми и за това искам да се обърна към жителите на град Кюстендил. Единственото, с което могат да съдействат всички хора е да носят маски и да избягват контакти, тъй като заразяването става най-често в работна или домашна среда.

Временното махане на маската или носенето на маската, която не покрива носа, вероятността за заразяване е огромна. Всички мерки, които взима Правителството, всички заповеди, които издава Здравното министерство, биха се оказали безрезултатни ако хората сами не съдействат.

В ръцете на всички хора е ключът от масово заразяване на епидемията. Умолявам всички да ни помогнат, нека носят маски на работното място, нека ограничат контактите си с възрастните хора, да ограничат излизанията.

Ако тази тенденция се запази ще влезем в положение, в което много трудно ще се справим, разчитам на хората да ни помогнат в този момент, спазвайки противоепидемичните мерки.

През последните дни се появи и втори проблем – една масова психоза и паника сред хората, които идват със симптоми. В очите им се чете страх и тревога. Това е разбираемо. Хората, които са загубили обоняние и вкус – те са заразени. Хората, които имат температура, кашлят и имат хрема - често отдават това на други причини, като настинка. Вероятността да са заразени е огромна.  В момента няма друго вирусно заболяване, което да предизвиква такива симптоми.  Дали ще се изследвате или не, просто трябва да си ограничите контактите в къщи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK