Д-р Радойкова: Болниците са изправени пред голям кадрови проблем след началото на пандемията

Снимка: бТВ

Д-р Радойкова: Взех решение да напусна болницата в Гоце Делчев след смъртта на д-р Първанов

Град Гоце Делчев загуби последния си анестезиолог. Загуби истински отдаден на професията лекар, но загуби и достоен, честен и добър човек. С какво ще бъде запомнен д-р Милан Първанов, който не успя да се пребори с COVID-19, разказаха неговите близки и колеги в „Тази събота“.

Д- р Милан Първанов отдава живота си на болницата и пациентите. До последно лекувал, преди да усети симптомите на вируса.

„От едната операционна тича в другата, но никога не е отказал. Винаги е бил преуморен, но въпреки това никога от него не сме чули „Не, не мога да дойда“ или „Няма да дойда“. В последния ден, в който работехме, той вече казва: „Не издържам вече, много се чувствам отпаднал“ и след това вече разбрах, че е заминал за София“, разказва д-р Мария Герова, завеждащ АГО в МБАЛ "Иван Скендеров", Гоце Делчев.

„Той беше човекът болница и искам да ви кажа, че не само ние като колеги, но и цялото общество скърби, страда. Това е изключително голяма загуба за всички нас и за всички хора“, казва Надежда Костова, старша сестра в родилното отделение на болницата.

„Загубихме един невероятен колега, човек и лекар, огромна загуба за всички нас, за всички жители на Гоце Делчев, за четирите общини, които обслужва болницата, просто невероятен човек и лекар. Мисля, че за около 10 или 11 дена от началото на заразяването до кончината му“, споделя д-р Ангел Тонгов.

Гоце Делчев е в шок от загубата на лекаря и човека Милан Първанов. А в интернет всеки изля душата си. След смъртта на анестезиолога и завеждащ отделението по реанимация, болницата е изправена пред предизвикателството да намери лекари, които да го заместят. В тази болница броят на заразените с COVID-19 е почти непроменен в последните месеци- по около 40 легла са постоянно заети.

„Аз загубих на първо място приятел, колега, с когото 29 години с малко прекъсване работих рамо до рамо, с него започна моят професионален път. Той ме е учил заедно с тогавашния началник на отделение. Загубата за мен е много голяма“, сподели д-р Мария Радойкова в студиото на „Тази събота“.

„Той се страхуваше за себе си и за семейството си, но беше безотказен“, зави Радойкова, която отбеляза, че починалият д-р Първанов е консултирал по тяхна молба постоянно колегите си от инфекциозно отделение и е успявал да балансира „страхa за собственото здраве и високия професионализъм“.

Съпругата на д-р Първанов - д-р Ерменкова, също е заразена с коронавирус, в момента физически се чувства добре, но емоционално е изтощена, разказа д-р Радойкова, която говори често със съпругата на починалия си колега.

„Трудно се продължава“ след такъв удар. „Взех своето решение да напусна болницата в Гоце Делчев“, разкри д-р Радойкова, която сподели, че е била на временен договор в лечебното заведение и е отишла там по молба на д-р Първанов.

Лекарката е категорична, че водещата причина не е страхът за нейното здраве, защото продължава да работи в Югозападната болница в Петрич, където също има болни от коронавирус, но е трудно да преживее емоционалната загуба на своя приятел и колега.

Болниците са изправени пред голяма кадрови проблем, който се е изострил с пандемията от коронавирус, затова може би е добре да се променят правилата за лекарите специализанти, смята д-р Радойкова. Като добър пример тя даде политиката на община Петрич, която подпомага студенти по медицина между първата и шестата година от тяхната специализация./ бТВ

 

КОМЕНТАРИ

Жорж22:55 - 26.09.2020
Българино не ме гледай умно, откакто болниците станаха търговски дружества вървят към фалит, ако не правят еквилибристики със здравето на хората!!!
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK