Д-р Стойчо Кацаров: Има нещо гнило в тази пандемия

Д-р Стойчо Кацаров, снимка: БГНЕС, архив

"Този брой на инфектирани хора не е достатъчен дори за вестникарска публикация"

Данните за разпространението на инфекцията никак, ама никак не кореспондират с мерките, приложени от Правителството. Към днешна дата, ние имаме потвърдени към 400 случая на коронавирус. Починали са 8 души, като поне при двама от тях инфекцията по-скоро не е истинската причина за смъртта. Това написа д-р Стойчо Кацаров в сайта на неправителствената организация Право и здраве, цитиран от Евроком.

Този брой на инфектирани хора не е достатъчен дори за вестникарска публикация, камо ли за обявяване на епидемия. Според медицинската наука за епидемия може да се говори, ако броят на заразените надхвърля 200 души на 10 000 население. Нашите случаи са 700 пъти под прага.

Защо тогава се прилагат такива драстични мерки и оправдани ли са от медицинска гледна точка? Та ние почти затворихме държавата и спряхме стопанската дейност, заради нещо, което дори не може да се дефинира като епидемия?

Противоречието между степента на заплаха и предприетите мерки се наблюдава в целия свят, не само в България. Повечето Европейски страни, в това число Италия, Испания, Франция приложиха също строги мерки за социална изолация.

Да приемем, че Правителствата са решили да приложат мерките профилактично, за да ограничат разпространението на коронавирусавируса. Това би било оправдано, ако ставаше дума за особено опасна инфекция, която много лесно може да се разпространи и би довела до много висока смъртност сред населението. Историята на човечеството помни такива пандемии, като чумата, холерата и едрата шарка. В по-нови дни характеристика на особено опасни инфекции имаха ХИВ и ебола.

 virulentnost

Коронавирусът, обаче не се отличава нито с някаква извънредна вирулентност (степента на предаване на вируса от един на друг), нито с висока смъртност. На графиката се вижда сравнение на вирулентността на различни вируси и бактерии, с които човечеството се среща непрекъснато.

Както се вижда вирулентността на коронавируса е същата като на сезонният грип и много по-ниска от познатите на всеки рубеола и морбили. Най-много заболели от инфекции предавани по въздушно-капков път в страната са от варицела - 3155 през март, 818 през последната седмица.

Вирусът на варицелата е много по-заразен от коронавируса. Един болен с COVID-19 при контакт с 10 души, заразява 2,5 от тях. Един болен с варицела заразява 9 от 10, с които е бил в контакт. Вярно е, че варицелата преминава само с обрив при деца, но може да е смъртоносна за възрастните. Средно-годишно в света умират от варицела между 7000 и 9000 души.

Досегашните данни сочат, че смъртността от коронавирусна инфекция е съпоставима с тази на сезонният грип и е много далеч от тази при особено опасните инфекции. Ако погледнем данните в световен мащаб, към днешна дата броят на доказаните случаи на коронавирус в света е 450 000, регистрираните смъртни случаи са 20 000, което прави смъртност от 4,5%. Сметката, обаче не е толкова проста.

При изчислението на смъртността трябва да се вземе предвид, не броя на потвърдените с лабораторни изследвания случаи, а броят на действително заразените. В много страни, като Италия и България, тестовете се прилагат много ограничено, само на хора със симптоми или контактни на вече установени случаи, поради което при изчислението се получава по-висок процент на смъртността от действителния. За това смъртността е много по-ниска в страни, като Корея и Германия, където се тества много по-широк кръг хора и се регистрират и заразени с коронавируса, които нямат.

Според професор Джон Йоанидис, епидемилог от Университета в Станафорд САЩ, смъртността от коронавирус засега не може да се определи точно, поради липсата на достатъчно данни, но с много голяма вероятност тя е в диапазона от 0.05% до 1%. Ако действителната смъртност се окаже близка до 0.05%, то това е смъртност по-ниска отколкото е при сезонния грип. На този фон прилагането на извънредни мерки в целия свят ирационално и абсолютно ненужно.

Драстичните мерки на затваряне на градове и държава изглеждат ирационално и от гледна точка на общия брой заразени и починали от началото на пандемията с COVID-19. Отделен въпрос е дали броят на заразените е достатъчен за да се даде дефиниция на пандемия на това, което се случва, но точни критерии няма,а даването на дефиниция зависи от субективната преценка на ръководителите на СЗО.

Както беше казано, 5 месеца след началото на пандемията, броят на потвърдените случаи в света е 450 000, а броят на починалите 20000.

Знаете ли колко души в света прекарват сезонен грип и колко умират от него?

Според данните на Центъра за превенция и контрол на заразните болести на САЩ (ЦПКЗБ един от малкото достоверни източници на такава информация), годишно от грип умират 646 000 (шестстотин четиридесет и шест хиляди) души или 30 пъти повече, отколкото от инфекция с коронавирус! Само в САЩ през последните две години са се разболели и починали от сезонен грип много повече хора, отколкото от коронавирус в целия свят. Ето данните на ЦКЗБ на САЩ:

Както добре се вижда от таблицата, миналата година само в САЩ от сезонен грип са починали 34 000 души, а през 2017-2018 броят на починалите в САЩ е три пъти повече от починалите от коронавирус в целия свят до този момент. Броят на заразените за последните две години само в САЩ е 80 милиона души, срещу 450 хиляди от коронавирус в целия свят сега.

 

КОМЕНТАРИ

Ibrahim11:02 - 02.04.2020
Г-н Кацаров, Уважавам мнението Ви, "Има нещо гнило в тази пандемия". Аз живея в Англия.Вчера колежка на жена ми и писа за техни роднини- преди 2 дни почива бащата/67 години/,а вчера е починал сина /45 години/.В това семейство смъртността гони 200 процента. "Има нещо гнило" съгласен съм!!! Което е много тъжно ...
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK