Д-р Румен Алексов от Кюстендил с почетен знак от президента Радев

Снимки: Прессекретариат

Държавният глава: Здравната ни система трябва да дава възможност на медиците ни да развиват таланта си

Общопрактикуващият лекар д-р Румен Алексов от Кюстендил почули почетен знак от президента Румен Радев. Той бе сред наградените на официална церемония на „Дондуков“ 2. Здравната ни система се нуждае от лечение, за да бъде ефективна и съхраняваща здравето на хората. Система, която да спре изтичането на кадри и ресурси, да направи работната среда по-сигурна и да даде възможност медицинските специалисти да развиват своя талант. Това  заяви държавният глава Румен Радев на церемония за отличаването с Почетния знак на президента на изтъкнати медицински специалисти. На награждаването присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Президентът отбеляза приноса през последната година на отличените общопрактикуващи лекари за улесняване на достъпа до изследвания и консултации в доболничната помощ. „Сред нас са и хората, които помагат да се роди нов живот, което ни дава и надежда за бъдещето ни като нация“, допълни той и изрази благодарност към наградените акушерки за грижата им за бъдещите майки и новородените деца. „Днешната церемония е признание на цялото ни общество за вашия  професионализъм и всеотдайност. Тя е знак и за всички ваши колеги, посветени на идеята за правото на здраве за всеки“, подчерта в словото си Румен Радев.

От името на наградените д-р Гергана Николова благодари за признанието и високата оценка. Тя отбеляза, че отличие заслужават всички български медици и посвети своята награда на медицинските специалисти, загубили живота си в изминалата тежка година, спасявайки живота и здравето на своите пациенти.

След края на церемонията държавният глава и вицепрезидентът се срещнаха с отличените семейни лекари и акушерки. Като проблеми на съсловията бяха посочени липсата на електронизация в здравеопазването, сериозната административната тежест върху специалистите от доболничната помощ, застаряването на кадрите, възможностите за професионално развитие и недостатъчното финансирането на дейностите в извънболничната помощ. Според президента Румен Радев неравенствата в системата на здравеопазването могат да се преодолеят чрез рационален механизъм за разпределение на ресурсите. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK