Д-р Петър Шопов от Гоце Делчев: Не се срамувам от името си!

Д-р Петър Шопов, снимка: Infomreja.bg

Лекарят от болницата в Гоце Делчев, обвинен за смъртта на 16-годишно момиче, разкрива своята гледна точка за случая

Преди дни от прокуратурата оповестиха информация за подвеждането под съдебна отговорност на двама лекари от МБАЛ „Иван Скендеров“, обвинени в немарливо отношение към медицинската професия, довело до смъртта на 16-годишно момиче.

По този повод д-р Петър Шопов – завеждащ Ортопедо-травматологично отделение в болницата в Гоце Делчев, поиска среща с медиите, за да разкрие своята гледна точка за случая. Ето неговия разказ пред репортер на ИНФОМРЕЖА:

“Не е истина, че не съм извършил добросъвестно задълженията си на лекар. Всичко, което трябваше да бъде направено, е направено. Аз като завеждащ отделението мога да кажа, че нито един от работещите в него не е виновен за смъртта на момичето.

Истината е, че това дете пада, поне по думите на майката, на 29-и юни 2013 година от колело. То идва на преглед на следващия ден – неделя. Този ден аз замествах моя колега, който беше в болнични. Прегледах детето и видях леко счупване в областта на таза, без други белези. Други оплаквания не ми бяха съобщени. Приех детето в отделението, наредих да го поставят на специално легло, за да няма силни болки, и направих съответните назначения. След това то беше консултирано от вътрешен лекар.

От 1-ви юли аз бях вече в отпуск.

В понеделник изследванията на детето са били нормални. Във вторник някой вижда рана в областта на срамните устни на момичето. Раната е зашита от мой колега. Два дена пациентката е с малка температура – около 37,1 – 37,2 градуса. В сряда и четвъртък вече няма температура, но все още има болки. Вече се говори за изписване. В четвъртък вечерта обаче детето пие боза, яде някакви плодове и след половин или един час му става лошо. Преглежда го дежурният лекар и му изписва обезболяващи.

На сутринта ми се обадиха и ми казаха, че на пациентката й е лошо. Оплакала се, че има скърцане в коляното. Извикан е хирург – завеждащ отделение, който открива анаеробна инфекция на крака. Тогава детето беше оперирано по спешност в болницата, като бяха спазени всички правила. Същия ден вечерта решихме, че то трябва да бъде изпратено в специализирано заведение за лечение. Започнахме да звъним по телефоните от лекарския кабинет на д-р Радойкова – тогава главен лекар на болницата. Така уредихме приемането на пациентката в "Пирогов", което беше най-правилното решение.

Твърдят, че инфекцията дошла от раната, зашита от моя колега. При операцията раната не беше възпалена, беше чиста. Инфекцията е дошла някъде от областта на средата на бедрото до коляното.

Напълно отхвърлям обвиненията, отправени към мен. Макар че съм бил в отпуск аз съм се погрижил за това дете, участвал съм в операцията, за да видя за какво става въпрос.

Обвиненията на майката са, че никой не е обърнал внимание на дъщеря й. Освен от мен, детето беше прегледано от невролог, акушер – гинеколог, детски лекар и лекар по вътрешни болести. То беше оперирано от двама завеждащи отделения. Майката още първата вечер не остава да спи при детето си, за да го наблюдава, а си отива вкъщи, защото то я гони.

След изписването от нашата болница детето се изпраща в „Пирогов“ с частна линейка срещу заплащане, което озлобява майката.

Детето остава в „Пирогов“ 30 дена. Изписано е в добро общо състояние, афибрилно, изправено, без температура. На 9-и август се прибира вкъщи и обикаля из улиците на града.

При изписването то е насочено към личен лекар. Не знам защо след тежкото си състояние в лечебното заведение не е насочено към хирург. Правят му се превръзки и рехабилитация от колега в извънболничната помощ.

На 23-ти  август положението на момичето се влошава и то отново е в „Пирогов“ за 5-6 дена. Там идва и краят – на 29-и август. От моя първоначален преглед са изминали точно два месеца.

Първото обвинение срещу мен беше написано от майката, а второто – от човек в бяла престилка, най-вероятно с диплома за висше образование.

Повтарям – грешка в приемането на детето, поставянето на диагнозата и лечението в Гоцеделчевската болница няма. Има грешки в документацията и те са по различни причини.

А сега малко предистория.

Шест месеца преди аз да приема детето, то е било прието в ОАИЛ (отделение по анестезиология, реанимация и интензивно лечение), а един месец преди да падне от колелото, както майката казва, то е било в нашето отделение по ортопедия и травматология с рани по лявата ръка, които според майката са от стъкло, но не се знае точно от какво са. След това момичето пристига за трети път при нас и може би затова е записано на 1-ви, а е дошло на 30-и предния месец – все още не е изтекла давността на клиничната пътека.

Ще кажа и това, че междувременно листът от ОАИЛ изчезва. А в Отделението по ортопедия и травматология някой минава и къса рапортната тетрадка, в която се записва какво е било състоянието му. Някой взема документацията на детето. Всичко това говори за целенасочени действия. Нашето отделение има много „доброжелатели“. Да са живи и здрави, пожелавам им успех!

На 14-и февруари сме на дело. На него ще искам да присъства лично майката и да ме гледа в очите, както и аз ще я гледам. Ще има много въпроси и много отговори. Но аз  няма да допусна да се охулва отделението, което ръководя!

Напишете ми името, не се срамувам от него!"

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Некомпетентна13:24 - 09.01.2020
Как пък в тази държава всички са компетентни по всички въпроси?!? Кога учихте 10 години и станахте квалифицирани доктори,кога взехте да давате акъл и да изказвате мнение?!? Всеки срещу всеки! " Лош материал" - каза наш политик и всички се обидиха. До болка е прав! Завист, омраза, простотия се шири навсякъде. Спрете се! След 10 години няма да има доктори ,няма да има отделения в общината,тогава по кой ще плюете?!!?
Иван07:34 - 09.01.2020
Що за прост човек, може да седне да пише такива коментри за един доказал се лекар и работлив и добър човек! Не е срамно да си козар или овчар, по-срамно е, че има работливи хора под чийто знаменател се слагаш! А си личи от комплексарския коментар, че си едно малко злобно човече и живота не те е срещал с достойни хора! И най-отличително е типичната черта на българина от определени геогрфски територии, да бълва жлъч на анонимни коментри под статии и да претендира, че знае нещо по тема, която не го засяга! Не се излагайте да плюете по такива хора, нивото им е мнооого високо за вас!
Пациент01:13 - 09.01.2020
Този не е лекар,и овчар не е защото да си овчар пак трябва да си одговорен . Чакахме го от 18 до 21 часа да прегледа детето ни по време на неговото дежурство и не дойде,бил си имал задачи та нали задачите са му да стои на работното си място и да си върши работата за която данъкоплатецът му плаща.Напълно безодговорен ЛАПАЧ
Мария Шопова23:50 - 08.01.2020
Едно от нещата, на които ме е научил баща ми е да не се принизявам да влизам в тона на хора, които не застават с името зад думите си....хора, който все едно чакат да стане нещо лошо, за да бълват злобата и завистта си, породена от личната си нереализация (явно по цял ден няма какво да правите, освен да следите действията на д-р Шопов)! Така и мисля да направя.....няма да коментирам.... Няма да коментирам, че докато стои на Матрицата или е при овцете, които между другото са доста по-интелигентни и приятни от “козари” като вас, вкъщи получава бонбони за благодарност, че отново е “осакатил” някого.... Няма да коментирам какъв срам за гилдията е човекът, благодарение на който отделението по травматология в Гоце Делчев все още съществува, но ДА - това е защото обича да събира двадесетачки (с тях си купува модерните коли и води луксозен начин на живот този мръсник).... И най-вече няма да коментирам какъв срам за семейството си е д-р Шопов....срам, че е възпитал и изучил доктор, архитект и мен....срам, че стотици хора го познават и уважават....срам, че не е откраднал един лев през живота си....срам, че в такива трагични инциденти застава смело и уверено и защитава колегите и себе си!

FACEBOOK