Д-р Петър Шопов от Гоце Делчев: Не се срамувам от името си!

Д-р Петър Шопов, снимка: Infomreja.bg

Лекарят от болницата в Гоце Делчев, обвинен за смъртта на 16-годишно момиче, разкрива своята гледна точка за случая

Преди дни от прокуратурата оповестиха информация за подвеждането под съдебна отговорност на двама лекари от МБАЛ „Иван Скендеров“, обвинени в немарливо отношение към медицинската професия, довело до смъртта на 16-годишно момиче.

По този повод д-р Петър Шопов – завеждащ Ортопедо-травматологично отделение в болницата в Гоце Делчев, поиска среща с медиите, за да разкрие своята гледна точка за случая. Ето неговия разказ пред репортер на ИНФОМРЕЖА:

“Не е истина, че не съм извършил добросъвестно задълженията си на лекар. Всичко, което трябваше да бъде направено, е направено. Аз като завеждащ отделението мога да кажа, че нито един от работещите в него не е виновен за смъртта на момичето.

Истината е, че това дете пада, поне по думите на майката, на 29-и юни 2013 година от колело. То идва на преглед на следващия ден – неделя. Този ден аз замествах моя колега, който беше в болнични. Прегледах детето и видях леко счупване в областта на таза, без други белези. Други оплаквания не ми бяха съобщени. Приех детето в отделението, наредих да го поставят на специално легло, за да няма силни болки, и направих съответните назначения. След това то беше консултирано от вътрешен лекар.

От 1-ви юли аз бях вече в отпуск.

В понеделник изследванията на детето са били нормални. Във вторник някой вижда рана в областта на срамните устни на момичето. Раната е зашита от мой колега. Два дена пациентката е с малка температура – около 37,1 – 37,2 градуса. В сряда и четвъртък вече няма температура, но все още има болки. Вече се говори за изписване. В четвъртък вечерта обаче детето пие боза, яде някакви плодове и след половин или един час му става лошо. Преглежда го дежурният лекар и му изписва обезболяващи.

На сутринта ми се обадиха и ми казаха, че на пациентката й е лошо. Оплакала се, че има скърцане в коляното. Извикан е хирург – завеждащ отделение, който открива анаеробна инфекция на крака. Тогава детето беше оперирано по спешност в болницата, като бяха спазени всички правила. Същия ден вечерта решихме, че то трябва да бъде изпратено в специализирано заведение за лечение. Започнахме да звъним по телефоните от лекарския кабинет на д-р Радойкова – тогава главен лекар на болницата. Така уредихме приемането на пациентката в "Пирогов", което беше най-правилното решение.

Твърдят, че инфекцията дошла от раната, зашита от моя колега. При операцията раната не беше възпалена, беше чиста. Инфекцията е дошла някъде от областта на средата на бедрото до коляното.

Напълно отхвърлям обвиненията, отправени към мен. Макар че съм бил в отпуск аз съм се погрижил за това дете, участвал съм в операцията, за да видя за какво става въпрос.

Обвиненията на майката са, че никой не е обърнал внимание на дъщеря й. Освен от мен, детето беше прегледано от невролог, акушер – гинеколог, детски лекар и лекар по вътрешни болести. То беше оперирано от двама завеждащи отделения. Майката още първата вечер не остава да спи при детето си, за да го наблюдава, а си отива вкъщи, защото то я гони.

След изписването от нашата болница детето се изпраща в „Пирогов“ с частна линейка срещу заплащане, което озлобява майката.

Детето остава в „Пирогов“ 30 дена. Изписано е в добро общо състояние, афибрилно, изправено, без температура. На 9-и август се прибира вкъщи и обикаля из улиците на града.

При изписването то е насочено към личен лекар. Не знам защо след тежкото си състояние в лечебното заведение не е насочено към хирург. Правят му се превръзки и рехабилитация от колега в извънболничната помощ.

На 23-ти  август положението на момичето се влошава и то отново е в „Пирогов“ за 5-6 дена. Там идва и краят – на 29-и август. От моя първоначален преглед са изминали точно два месеца.

Първото обвинение срещу мен беше написано от майката, а второто – от човек в бяла престилка, най-вероятно с диплома за висше образование.

Повтарям – грешка в приемането на детето, поставянето на диагнозата и лечението в Гоцеделчевската болница няма. Има грешки в документацията и те са по различни причини.

А сега малко предистория.

Шест месеца преди аз да приема детето, то е било прието в ОАИЛ (отделение по анестезиология, реанимация и интензивно лечение), а един месец преди да падне от колелото, както майката казва, то е било в нашето отделение по ортопедия и травматология с рани по лявата ръка, които според майката са от стъкло, но не се знае точно от какво са. След това момичето пристига за трети път при нас и може би затова е записано на 1-ви, а е дошло на 30-и предния месец – все още не е изтекла давността на клиничната пътека.

Ще кажа и това, че междувременно листът от ОАИЛ изчезва. А в Отделението по ортопедия и травматология някой минава и къса рапортната тетрадка, в която се записва какво е било състоянието му. Някой взема документацията на детето. Всичко това говори за целенасочени действия. Нашето отделение има много „доброжелатели“. Да са живи и здрави, пожелавам им успех!

На 14-и февруари сме на дело. На него ще искам да присъства лично майката и да ме гледа в очите, както и аз ще я гледам. Ще има много въпроси и много отговори. Но аз  няма да допусна да се охулва отделението, което ръководя!

Напишете ми името, не се срамувам от него!"

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Некомпетентна13:24 - 09.01.2020
Как пък в тази държава всички са компетентни по всички въпроси?!? Кога учихте 10 години и станахте квалифицирани доктори,кога взехте да давате акъл и да изказвате мнение?!? Всеки срещу всеки! " Лош материал" - каза наш политик и всички се обидиха. До болка е прав! Завист, омраза, простотия се шири навсякъде. Спрете се! След 10 години няма да има доктори ,няма да има отделения в общината,тогава по кой ще плюете?!!?
Иван07:34 - 09.01.2020
Що за прост човек, може да седне да пише такива коментри за един доказал се лекар и работлив и добър човек! Не е срамно да си козар или овчар, по-срамно е, че има работливи хора под чийто знаменател се слагаш! А си личи от комплексарския коментар, че си едно малко злобно човече и живота не те е срещал с достойни хора! И най-отличително е типичната черта на българина от определени геогрфски територии, да бълва жлъч на анонимни коментри под статии и да претендира, че знае нещо по тема, която не го засяга! Не се излагайте да плюете по такива хора, нивото им е мнооого високо за вас!
Пациент01:13 - 09.01.2020
Този не е лекар,и овчар не е защото да си овчар пак трябва да си одговорен . Чакахме го от 18 до 21 часа да прегледа детето ни по време на неговото дежурство и не дойде,бил си имал задачи та нали задачите са му да стои на работното си място и да си върши работата за която данъкоплатецът му плаща.Напълно безодговорен ЛАПАЧ
Мария Шопова23:50 - 08.01.2020
Едно от нещата, на които ме е научил баща ми е да не се принизявам да влизам в тона на хора, които не застават с името зад думите си....хора, който все едно чакат да стане нещо лошо, за да бълват злобата и завистта си, породена от личната си нереализация (явно по цял ден няма какво да правите, освен да следите действията на д-р Шопов)! Така и мисля да направя.....няма да коментирам.... Няма да коментирам, че докато стои на Матрицата или е при овцете, които между другото са доста по-интелигентни и приятни от “козари” като вас, вкъщи получава бонбони за благодарност, че отново е “осакатил” някого.... Няма да коментирам какъв срам за гилдията е човекът, благодарение на който отделението по травматология в Гоце Делчев все още съществува, но ДА - това е защото обича да събира двадесетачки (с тях си купува модерните коли и води луксозен начин на живот този мръсник).... И най-вече няма да коментирам какъв срам за семейството си е д-р Шопов....срам, че е възпитал и изучил доктор, архитект и мен....срам, че стотици хора го познават и уважават....срам, че не е откраднал един лев през живота си....срам, че в такива трагични инциденти застава смело и уверено и защитава колегите и себе си!
Матрицата23:49 - 08.01.2020
По работен човек не познавам
Ебача на козари23:37 - 08.01.2020
Невежи козаре ебан ли си като малък
Община23:34 - 08.01.2020
Няма нужда да се срамуваш от името си а се срамувай от постъпките и приказките си.Глупак
na ov4arj brat mu23:31 - 08.01.2020
Въведете коментар...
Козаря20:36 - 08.01.2020
Колега овчар,ти си всичко друго,но не и лекар!!!Кога точно работиш не те знам,но всеки ден до обяд си на Матрицата,а след обяд при овцете... Ти си касапин,не лекар!!!Ако всички хора,които си осакатил те олюят по веднъж, ще те удавят!!! Срам за гилдията,която представляваш!!! Хипократовата клетва не значи нищо за теб!Ти виждаш пациентите като двадесетолевки!Мръсник,простак и невежа... Това си ти! Името ти е нарицателно за нисък професионализъм,наглост и нарцисизъм!Срам си за семейството си!
Код за сигурност, въведете кода 8as