Д-р Николай Николов представи новата си книга в Правно-историческия факултет

Д-р Николай Николов представя книгата си в ЮЗУ "Неофит Рилски", снимки: ЮЗУ

Д-р Николай Николов, член на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, представи книгата си „Научно-практически коментар на закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси“ пред студенти и преподаватели на Правно-историческия факултет към ЮЗУ "Неофит Рилски".

Срещата откри зам.-деканът на факултета – доц. д-р Николай Марин, след което даде думата на модератора на събитието, д-р Борислав Цеков – член на Правния съвет при Президента на Република България.

На представянето на книгата присъстваха председателят на Окръжен съд – Благоевград, Катя Бельова, председателят на Районен съд – Благоевград, Вера Коева, Иван Петков - съдия в Административен съд – Благоевград, и представители на други институции.  

Д-р Николов сподели, че книгата е писана в рамките на година и половина и подчерта, че основната й цел е разпространение на информацията какво конкретно представлява конфликтът на интереси.

„Задачата на книгата е да събере, да обобщи на практика, да даде конкретни примери, да даде нов теоретичен анализ на тези моменти, които досега не са били разработени и да ги разпространи до колкото се може повече хора“, каза д-р Николов, като отбеляза, че информацията трябва да достигне най-вече до 120-те хиляди лица, заемащи публични длъжности по режима на този закон.

В книгата за първи път се подреждат, систематизират и анализират съдебни решения, относими към отделните текстове на закона и са изведени типични случаи на конфликт на интереси, отнасящи се до различни ведомствени системи. Авторът е посочил основните пропуски в действащата нормативна уредба и е дал конкретни предложения за преодоляването им.

Събитието бе организирано от Правно-историческия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ и издателство „Изток-Запад“.

 

Доц. д-р Николай Марин

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK