Д-р Мими Виткова в Благоевград: Българското здравеопазване е доведено до сергия, а не до пазар

Снимки: Пресцентър БСП-Благоевград

Бившият здравен министър д-р Мими Виткова пристигна в Благоевград, за да подкрепи кандидата на БСП Милан Богдански в кметската надпревара на местните избори. Срещата се проведе по покана на Обединението на жените социалистки от Благоевград, за да се дискутират проблемите в здравеопазването.

Достъпните и качествени здравни услуги за всички хора от общината и особено в селата трябва да бъдат част от всяка програма за местно управление на всеки един кандидат за кмет. Това особено важи за мен като представител на единствената политическа сила в страната, която стои зад ляв политически  проект – БСП. Неслучайно провеждаме предизборната си кампания под мотото „Общината на хората”, заяви Богдански.

БСП като лява партия е тази, която трябва да присъства активно в решаването на всички здравни и социални проблеми, заяви пък бившият здравен министър д-р Мими Виткова и допълни, че левите са тези, които трябва да надигнат глас и категорично да защитят българските граждани.

Като едно от предимствата на здравната система преди, д-р Виткова посочи дълбокият социален характер, който по нейните думи, не бе съхранен с предприетата здравна реформа.

Днес, според д-р Виткова, се инвестират много повече обществени средства, но за съжаление за неизвестно количество и незадоволително качество на здравните услуги. Поради тази причина, по думите на бившия здравен министър, финансирането на здравната система се нуждае от сериозен анализ на необходимия и възможен размер на средствата за здравеопазване и на резултатите от сменения модел. Тя подчерта, че лошото управление на обществената здравна система се използва като мотив за промяна на собствеността. Нито една западноевропейска държава не предлага решения на управленските проблеми в общественото здравеопазване чрез приватизация, бе категорична д-р Виткова.

За съжаление българското здравеопазване е доведено до сергия, а не до пазар, заяви д-р Виткова. Според нея философията за изтегляне на държавата, на “по-малко държава” в здравеопазването е невярна и води като краен резултат до дезертиране на държавата от нейните конституционни социални ангажименти. Министерство на Здравеопазването е институцията, която олицетворява държавата и затова неговата роля и отговорности са изключително високи.

Необходим е политически консенсус и надмогване на всякакви корпоративни интереси за „реформиране” на системата в обратен на Европейския път на развитие, бе категорична д-р Виткова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK