Д-р Мария Радойкова вече не е управител на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg

На днешната си сесия Общинският  съвет в Гоце Делчев не прие отчета за дейността на МБАЛ „Иван Скендеров“ ЕООД за 2018 година.Освен това той освободи от длъжност управителя на болницата – д-р Мария Радойкова, за лоши финансови резултати.

В отчета за миналогодишната дейност на дружеството се казва, че то е приключило финансовата 2018 година със загуба в размер на 331 000 лева, което се дължи на амортизации, неизплатена надлимитна дейност и лекуване на пациенти за сметка на болницата.

Задълженията на МБАЛ „Иван Скендеров“ възлизат на 2 878 000 лева. От тях 1 554 000 лева са към доставчици, 713 000 лева е размерът на кредита, който се изплаща, и 431 000 лева са задълженията към персонала, от които една част е изплатена през януари, когато е дошъл превод от Здравната каса, а другата част е за неизползвани отпуски.

Отношение по доклада взе председателят на Общинския съвет – Ангел Гераксиев. Той изрази тревогата си от влошаващото се финансово състояние на гоцеделчевската болница, като каза,  че вървейки по този път, трупайки задължения, тя отива към лош край.

„Този сигнал подадохме още през 2017 година. Тогава с леко мнозинство беше гласувано доверие на управителя на болницата с оглед  спиране на увеличаването на задълженията. След това още веднъж дадохме кредит на доверие на управителя, като приехме оздравителна програма, но тя така и не заработи, резултат няма“, каза г-н Гераксиев. Той  предложи на общинските съветници да не приемат отчета на МБАЛ „Иван Скендеров“ ЕООД,  да освободят управителя на болницата, д-р Мария Радойкова, за лоши финансови резултати и да определят за временен управител – за срок до 30 дни, д-р Милан Първанов. Негово беше и предложението Общинският съвет да възложи на кмета на общината да проведе срещи и разговори със специалисти в областта на здравеопазването и да предложи пред Общинския съвет на извънредно заседание, което да се проведе през месец юни, вариант за решение.

Д-р Радойкова пожела да направи уточнение, като каза, че докато през 2014 година – последната, през която дейността е била напълно заплащана от Здравната каса, 59% от приходите са  отивали за фонд „Работна заплата“, то през миналата година заради неразплатени дейности този процент е 75. „Няма как да не се трупат задължения. Другият вариант е оставяне на персонала на ниски работни заплати“, изтъкна тя.

Председателят на Общинския съвет напомни, че задължение на управителя е, освен да даде на хората заплатите, които те са си заработили, да направи необходимото и за осигуряване на приходи.

„Проблемът е в увеличаване на задълженията към доставчиците, които към края на 2014 година са били от порядъка на 600 000 лева, а сега са 1 554 000 лева“, допълни той.

Общинските съветници не приеха отчета за дейността на болницата през миналата година. С 15 гласа „за“, , 11 въздържали се и нито един против те освободиха д-р Радойкова от длъжността управител на МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев. Останалите две предложения на Ангел Гераксиев също бяха приети.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Въведете име...09:43 - 07.06.2019
R.I.P. MБАЛ Иван Скендеров
Въведете име...00:08 - 04.06.2019
Лошото е, че болницата загива. С това не се решава проблемът. На този етап и при това положение в местната администрация проблемът е нерешим.
болница14:30 - 03.06.2019
всичко друго оправихме та ни липсваха еднократните чинии в кухнята. измислици на адрияна клепачева шова е най голямата простотия моля проверете кой се облагодетелствува от това.тя нали еголяпият диетлог
гражданите11:28 - 02.06.2019
Браво на анализатора! Сметките са точно така но преди избори това ще направи лоши сметките на кмета!

FACEBOOK