Тържествено и емоционално отбелязаха 175-годишнина на началното училище в Раждавица

Снимки: Infomreja.bg

Тържествено и емоционално отбелязаха 175-годишнината от създаването на НУ "Св. св. Кирил и Методий" в кюстендилското село Раждавица. Залата на местното читалище бе препълнена, а начало на празника бе дадено с посрещане на училищното знаме и химна на Република България.

Встъпително музикално изпълнение, поздрав към присъстващите направи абитуриентката Калина Чавдарова.

Приветствено слово произнесе директорът на школото, Миглена Чавдарова. "Има нещо величаво в благородното дело да създадеш училище, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух. И всичко това да превърнеш в традиция. Щастлива съм, че днес сред нас са хора, посветили на училището целия си съзнателен живот и дали всичко от себе си то да бъде и да пребъде. Горда съм, че аз и моите колеги продължаваме тяхното дело", каза Миглена Чавдарова и благодари на бившите и настоящите си колеги за усилията, за старанието, за постоянството и високия им професионализъм".

Началникът на Регионално управление по образованието, Радостина Новакова, уважи лично празника и поздрави юбилярите.

"Използвам повода да изразя дълбокото си уважение, поклон и признателност към бившите и настоящи учители в училището за всеотдайния им труд, грижи и усилия за образованието и възпитанието на учениците", подчерта в обръщението си Радостина Новакова.

Кметът на село Раждавица, Стоян Раждавички, също отправи своите най-искрени благопожелания към юбилярите.

Поздравителни адреси бяха изпратени от Министерство на образованието и науката, Областна и Общинска администрации, учебни заведения. 

Над 90-годишният Тодор Гогов, чийто корени са от кюстендилското село Раждавица дойде специално за повода, за да разкаже спомените от ученическите години в любимото школо и поздрави ръководство, учители и ученици по повод сериозния юбилей.

На мултимедийна презентация бе представена историята на учебното заведение от неговото създаване до днес. Богатият снимков материал, който бе приложен развълнува и просълзи част от присъстващите в залата, които разпознаха свои близки и роднини.

Празничната програма бе изключително стойностна и докосна гостите в залата. Децата пяха, танцуваха, рецитираха, представиха се и като добри актьори и получиха напълно заслужено бурните аплодисменти на публиката, както и сърдечните възгласи "браво".

Те показаха, че са достойни наследници на онези преди тях и, че духът на училището със 175-годишна традиция е жив и ще пребъде. 

Празникът уважиха с присъствие зам.-кметът на Община Кюстендил - Светослав Василев, Нели Петкова - директор на Дирекция „Култура, образование, младежки дейности и спорт”, Огнян Атанасов - общински съветник, директори и учители от училищата в община Кюстендил.

Във фоайето на читалището бе подредена и фотоизложба, както и изложба с творби на възпитаниците на школото.

Тържественото честване бе вълнуващо, но особено затрогващ бе неговият завършек с просълзените очи на някои от децата. Годишнината бе достойно отбелязана, а пожеланието бе училището на пребъде още дълги години.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK