Д-р Канелов и д-р Шопов: И ние се питаме защо почина Мария Темова, след като бе изписана от "Пирогов"

Д-р Петър Шопов и д-р Иван Канелов, снимки: infomreja.bg

Пресконференция свикаха днес в МБАЛ ”Иван Скендеров” лекарите от екипа, лекувал в първите дни след нелепия инцидент 17-годишната Мария Темова от Гоце Делчев, която почина след продължилото повече от месец лечение в „Пирогов“.

„Изказваме дълбоките си съболезнования към родителите и близките на момичето. Признаваме тяхната мъка и тяхното право да търсят истината за смъртта на детето си, но не е редно да се вменяват на нас вини и случаят да се слага в графата „Лекарски грешки“, защото това не отговаря на истината“, заявиха пред медиите прокуристът на болницата в Гоце Делчев д-р Иван Канелов, който е хирург, и завеждащият отделението по травматология д-р Петър Шопов.

Медиците обявиха готовност да се срещнат с родителите на починалата девойка и да ги запознаят с цялата документация относно проведеното лечение в МБАЛ „Иван Скендеров“ от момента на приемането до транспортирането й в „Пирогов“, който период бил само няколко дни.

Д-р Канелов подчерта, че поставената от тях диагноза „Сепсис“ – „Газ гангрена“ на Мария Темова е била потвърдена и от колегите им в столичната клиника, които продължили лечението въз основа на същата диагноза.  Именно по тази причина според хирурга не може да се говори за каквато и да е лекарска грешка, допусната от медиците в гоцеделчевската болница.

„Два-три дни след приемането на детето в нашата болница ние дори имахме намерение да я изпишем, тъй кто нямаше никакви оплаквания, а и ние не констатирахме нищо тревожно. Майката беше непрекъснато до нея и тя е напълно наясно с цялото състояние на детето по време на престоя му в МБАЛ „Иван Скендеров“ и с проведеното от нас лечение“, обясни д-р Канелов.

По думите му проблемът с момичето започнал рано сутринта на четвъртия ден. Незабавно била направена консултация с хирурга д-р Бъчваров, като било установено изтичане на течност от раната й. След това д-р Даракчиев и д-р Шопов преприели оперативна интервенция, направили пет разреза и констатирали тежка инфекция по меките тъкани.

„Веднага разговаряхме с различни специалисти в София и детето тръгна за „Пирогов“. Нито сме забавили, нито грешно сме разчели рентгеновата снимка, нито пък сме поставили грешна диагноза“, увери д-р Иван Канелов.

Той уточни, че Мария е била транспортирана за столицата в съзнание.

„Аз и моите колеги сме реагирали напълно адекватно и професионално, докато момичето беше при нас. Оттам нататък какво се е случило, ние не знаем. От 5 юли ние не видяхме повече болното дете. Дори до момента не ни е предоставен протокол от аутопсията, в който би трябвало да е отразена причината за смъртта. Обвиненията, които се сипят сега върху нас от опечалените родители и близки, са провокирани от говоренето на инфантилни наши колеги от софийските болници, които се правят на велики и унижават по всякакъв начин лекарите от провинциалните болници. Всеки един лекар знае отлично, че въпросната инфекция се развива в организма светкавично и няма сила и методика в света, която да я хване преди момента на нейната изява“, допълни още д-р Канелов.

Той даде пример, че починалото момиче при изписването от неврокопската болница е било с утайка на кръвта 50, а от „Пирогов“ е била изписана за домашно лечение със стойност на утайката 80.

„Ние тук също си задаваме непрекъснато въпроса защо умира детето, след като е било изписано от „Пирогов“ като възстановено и за продължаващо домашно лечение. От 9-и до 20-и август родителите я водят на превръзки и рехабилитации при други лекари в Гоце Делчев, след което по спешност отново я вдигат за „Пирогов“, където Мария впоследствие умира“, заяви още прокуристът на МБАЛ „Иван Скендеров“.

Д-р Канелов и д-р Шопов още веднъж подчертаха, че настояват за среща с родителите, за да ги запознаят с документите, историята на заболяването и проведеното лечение през първите пет дни след злополучния инцидент.

Те заявиха още, че ако родителите имат претенции към тях, първо да заведат дела, да поискат разследване на случая от Етичната комисия и едва тогава да хвърлят обвинения.

„Ние не обвиняваме родителите. Те имат най-много право да търсят истината за загубата на детето си. Но и аз не мога да позволя за бъдат обвинени лекари от нашата болница преди тази истина да излезе наяве. МБАЛ „Иван Скендеров“ е една от малкото провинциални болници, които работят и няма да допуснем безпричинното оклеветяване както на медиците, така и на здравното заведение“, заяви още д-р Канелов.

Началникът на родилното отделение в болницата в Гоце Делчев д-р Иван Стоев на пресконференцията пък опроверга твърдението на младата майка от с. Брезнице – Анифе Черкез, че бебето, което родила преди месец, е починало от лекарска небрежност.

Д-р Стоев категорично опроверга и думите на Анифе, че в отделението миришело на алкохол и цигари, както и че самият той пушел цигари, докато израждал родилки.

„Това са абсурдни твърдения. Раждането на въпросната родилка протече съвсем нормално. Детето, както твърди майката, нито е хвърлено на масата, нито е изпускано. Два дни след раждането установихме, че новороденото има проблем с дишането и веднага го транспортирахме в „Пирогов“. Поставената диагноза бе диафрагмална херния. С тази диагноза деца не оцеляват“, заяви д-р Стоев.

В коментар на останалите обвинения той призна, че е пушач, но отрече да пуши в родилна зала. Алкохол пък не употребявал изобщо от няколко години.

Д-р Стоев заяви още, че чрез съдебно дело има намерение да изчисти името си след тиражираните обвинения срещу него.

 

Д-р Иван Канелов
Д-р Иван Стоев

КОМЕНТАРИ

ТЯ19:51 - 21.09.2013
Дебилы!Мрете как мухи, здоровых почти никого, дети ваши мрут,а вы все врачей своих хвалите и подмазываетесь к ним.Настоящих докторов почти нет уже давно, одни двоечники от медицины, взятки берут, им лень вообще что-либо делать, население стараются сокращать всеми способами по приказу мировой элиты, на органы только стараются резать по-больше.Поделом вам, дуракам, в позу страуса встаете, чтобы не видеть истинного положения
до "помока"23:14 - 20.09.2013
Не е важно дали пишеш на кирилица, а как пишеш. Ок, интелект? Такива смешници като теб, без мнение и абсолютно неинформиран, е най-добре да четат. Герова е некадърна. Познавам хора загубили бебетата си заради нейната некомпетентност. Взима само парите на " помаците" и това е. Другият не го познавам, но вярвам на хората, които пишат, че и от него нищо не става. Тока че, шшшшшшшшт!!!!
до 121222:08 - 19.09.2013
Стига сте плюли по докторите бе, помаци! Първо се научете да пишете на кирилица и тогава правете характеристика на хорската компетенция.
Жегата17:04 - 19.09.2013
При тези условия в дълбоката провинция ,изоставени от държавата и едрият бизнес ....лекарите ни трябва да се превърнат в Индийски факири и да правят чудеса , а те всеки ден ги правят на пук на мизерията и абдикацията на държавата ...,но българина по същество си е неблагодарник ,мрънкало и авантажия ,но балъците в бели престилки свършиха отдавна !!!!

FACEBOOK