Д-р Иван Ибришимов: Бюджетът на НЗОК лишава бедните от здравна помощ

Д-р Иван Ибришимов, снимка: Пресцентър БСП

Приетият вчера бюджет на НЗОК лишава най-бедните слоеве от обществото от здравна помощ. Това обяви депутатът от БСП Лява България, д-р Иван Ибришимов, който критикува остро от парламентарната трибуна предложения законопроект за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2016 година.

Въпреки споровете, той беше приет на второ четене от управляващите.

„Това, което беше прието вчера, по никакъв начин не отговаря на заявените намерения за реформи в здравната ни система. В него не са направени никакви разчети на разходите по основния и допълнителния пакет от медицински дейности, нито на така нареченото комплексно лечение“, обясни д-р Иван Ибришимов.

Разходите на НЗОК ще бъдат разпределни между отделните РЗОК по здравни дейности.

"Това е в противоречие с финансовото устройство на НЗОК, определено със Закона за здравното осигуряване (ЗЗО). Според този закон, бюджетът на НЗОК се разпределя по видове дейности, а не и на регионални части", допълни той.

Според депутата от "БСП Лява България“, приетият вчера бюджет на НЗОК създава условия за корупция. „Става въпрос за онази част от закона, в която след сключване на Националния рамков договор ще има нов механизъм на лимитиране, а именно не по лечебни заведения, а по здравни дейности", обясни той.

По негови думи, законът дава възможност на директора на РЗОК да закупи всяка една от тези дейности. Д-р Иван Ибришимов определи този вид лимитиране като по-лош от съществуващия досега.

Депутатът критикува остро и въвеждането, за пореден път, на лимити за болничната медицинска помощ. „Лимитирането на дейността показа на практика своята непригодност във всяка една от предишните години. Негативните последици за лечебните заведения и за пациентите са известни на всички. Само през тази година над 35 милиона лева не са изплатени на болниците за реално извършени медицински дейности на здравноосигурени лица. С лимитите се наказват добрите болници – тези, които са търсени и предпочитани от пациентите. Тези лимити недопустимо ограничават даденото със закон право на пациента на свободен избор на лекар и лечебно заведение в цялата страна“, обяви още д-р Ибришимов.

Освен това, въвеждането на лимити заедно с основен пакет изправяло пациентите пред невъзможна ситуация - в случай на изчерпан такъв. Ако лечебното заведение откаже прием на пациент заради изчерпан лимит, то ще бъде санкционирано за отказан достъп по основния пакет.

Според народния представител от левицата, приетият бюджет на НЗОК обрича най-бедните слоеве от населението на силно ограничен достъп до медицинска помощ. „Аз представлявам БСП, която е социална партия, и не мога да се съглася с подобно решение!“, категоричен бе д-р Ибришимов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK