Д-р Илко Дренков представи „Великобритания и Македонският въпрос (1919 – 1949 г.)“

Снимка: РИМ-Благоевград

В залите на РИМ – Благоевград, вчера беше представена книгата на д-р Илко Дренков „Великобритания и Македонският въпрос (1919 – 1949 г.)“.

Организатори на събитието са Македонски научен институт – филиал Благоевград, РИМ – Благоевград и Югозападен университет „Неофит Рилски“.

Темата привлече многобройна публика – професионалисти и любители на историята: преподаватели и студенти от катедра История на ЮЗУ, членове на МНИ, историци от Държавен архив – Благоевград, преподаватели от НХГ“Св. Св. Кирил и Методий“ (Бивша Солунска), представители на Регионална библиотека, членове на патриотичните и военните организации в града: Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Областния съюз на ветераните, Краеведческото дружество, граждани, колеги и приятели.

Значимият принос и застъпената в научния труд проблематика бяха основна тема в изказванията на доц. Ал. Гребенаров, доц. Д. Тюлеков и доц. Д. Митев. Авторът д-р Илко Дренков представи актуалността на темата за отношението на великите сили към България и националния въпрос и стимулира активното участие на присъстващите.

Задълбоченият анализ на документи от британските архиви, свързани с националната история, предизвиква интерес не само на академичните среди, но и на всички, които са съпричастни към съдбата на българското население, останало по волята на държавите –победителки в двете световни войни, извън пределите на отечеството.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK