Д-р Георги Алексиев: Моята кауза е промяната на здравния модел, изграждане на истинско европейско здравеопазване

Д-р Георги Алексиев - народен представител от "БСП за България", снимка: БСП

Георги Иванов Алексиев е на 50 години, семеен с две деца. Завършил Английска гимназия и Медицински Университет Плевен. Работи като хирург от 2006 година в хирургично отделение на МБАЛ "Св. Врач" - град Сандански, а от 2008 г. е завеждащ отделението по хирургия. Кандидат за народен представител от коалиция „БСП за България” в 1 МИР Благоевград, № 12, гражданска квота.

Доктор Алексиев, Вие сте водещ хирург в община Сандански, бихте ли поставили точна диагноза за състоянието на здравеопазването към днешна дата?

Благодаря Ви за хубавия въпрос. Състоянието на здравеопазването в страната е критично, бих казал че е "здравеопазване на командно дишане". Искат се спешни мерки за спасяването му. Основният проблем е хроничното недофинансиране. Трябва новото правителство да отдели минимум 6,5 % от БВП за здравеопазване.

Какъв е според Вас изходът от това състояние?

На първо място трябва да има политическа воля за истинска реформа в сектора, изразяваща се в:

- Осигуряване на финансов ресурс.

- Остойностяване на системата.

- Въвеждане на електронно здравеопазване за по добър контрол.

- Излизане от модела на 100% солидарност и въвеждане на индивидуални партиди т.е. всеки осигурен да знае с какви пари разполага и да си ги контролира.

- Премахване на системата за заплащане в болничната помощ чрез Клинични пътеки и въвеждането на ДСГ/ диагностично свързани групи/ както е в Германия.

Защо избрахте да сте в листата на БСП? 

Първо, като политически убеждения съм център-ляво. Второ, БСП под ръководството на Корнелия Нинова се реформира доста успешно и заприлича на една модерна лява партия, от каквато България има нужда. Трето, БСП дава шанс на граждани, доказали се в обществото като личности, да вземат участие в политическия живот, за да може да се ползват от опита им.

Възможна ли е промяната на политическото статукво?

Не само, че е възможна, тя е наложителна! България загива, това е моята диагноза, здравеопазването е само малка част! Хората очакват от нас да работим неуморно за държавата, за България! Очакват действия и дела, очакват патриотизъм и истински решения! А не само словоблудстване и преследване на лични и партийни интереси! Избирането за президент на генерал Румен Радев точно това показа, че България има нужда от лидери и достойни хора!

С каква кауза ще се ангажирате, когато станете депутат?

Според мен всеки един депутат в парламента трябва да има кауза, за която да се бори, в която да вярва и да отстоява. Моята кауза е промяната на здравния модел, изграждане на истинско европейско здравеопазване, от което да бъдат доволни всички - както пациентите, така и работещите в него лекари и специалисти по здравни грижи! Когато постигна това, веднага ще напусна парламента и ще си се върна в операционната към най голямата ми любов - хирургията!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK