Д-р Емил Тончев, лекарят доброволец и депутат: България ще оздравее тогава, когато оздравеем като общество

Снимки: Личен архив

Д-р Емил Тончев е народен представител в 44-ото Народно събрание на Р България от ПП ГЕРБ

Д-р Емил Тончев е  роден в Разлог. Завършил е Медицинска академия - София, специалист по образна диагностика, началник отделение „Образна диагностика“ в МБАЛ Разлог.

Семеен е, с две дъщери. Голямата му дъщеря е омъжена в Америка, където е завършила колеж по маркетинг. Малката - поема по пътя на баща си – учи „Медицина“ в Медицинска акадамия – София.

За д-р Емил Тончев може да се пише много.

И много да се разказва. От неговите приятели. От дъщерите му. От колегите. Но най-вече от неговите пациенти.

Неговата доброта и съпричастност, професионализъм и отдаденост на лекарската професия е дар Божи.

 Д-р Емил Тончев е народен представител в 44-ото Народно събрание на Р България от ПП ГЕРБ.

„Ако всички в парламента бяха така всеотдайни и посветени като д-р Тончев, България щеше да е като Белгия, като Швейцария на Балканите!“ – пише Петър Касапов в социалните мрежи, а д-р Тончев, с неговата скромност и доброта, отговаря:„Годините бързо отлитат, но делата на хората остават, много е лесно, кагато човек обича работата си.“

Д-р Тончев, каква е Вашата човешка равносметката за трите години, през които сте народен представител в 44-тото Народно събрание?

Повече отговорност, повече ангажираност и съпричастност към проблеми,  които касят живота на хората от нашия край и на българите като цяло.

Оснополагаща е обаче икономиката. През последните години България се развива динамично, увеличи се брутниятвътрешен продукт, доходите на хората, но световната пандемия КОВИД 19 промени изцяло ситуацията не само в България, но и в целия свят.

Адекватни ли са противодепидемичните мерки в България?

България е една от държавите с най-разумни, най-умерени и адекватни противоепидемични мерки. На фона на пълния локдаун в много страни, мерките в нашата страна са много по-меки и, както се оказа, ефективни, не се стигна до пълно затваряне на много стопански сектори, много бизнеси продължиха да работят, макар и съобразявайки се с новите условия, което пък беше предпоставка за липса на лавинообразно нарастване на безработицата.

Благодарение на добрите финансови показатели през последните години, нисък дефицит, ниски нива на външен дълг, достатъченфискален резерв и разбира се благодарение на Европейската солидарност стана възможноотварянето и реализирането на редица мерки в подкрепа на бизнеси, изпитващи затруднения в условия на пандемия, и подпомагане на работещите,временно преустановили работата си.

Народното събрание е законодателен орган, Вие сте вносител и съвносител  на редица законопроекти, активно участвахте в две от най-важните комисии: комисията по труда, социалната и демографска политика и комисията по здравеопазване. Какво предопределя промяната на един закон и приемането на нов?

Обективните обстоятелства, актуалните и наболели проблеми.

В условия на пандемия се наложи да се приеме законът за извънредното положение.

Належаща беше една от промените в Наказателния кодекс, касаеща актове на домашно насилие, където статистиката е повече от тревожна - всяка четвърта жена е обект на домашно насилие под една или друга форма, което за жалост не добива публичност. Промяната в този закон ще даде увереност, сигурност и най-вече защита на правата на жертвите на домашно насилие.

Друг огромен проблем е дългът на държавата и към хората с увреждания, а отношението към тези хора е белег на зрелостта на едно общество. Удовлетворен съм, че по време на мандата на 44-ото Народно събрание беше приет големия пакет от три закона в социалната сфера, защитаващи правото на достоен живот и на тази група български граждани.

Съвносител съм на редица промени между първо и второ четене на законопроекти за промяна на Кодекса за социално осигуряване, в интерес на бъдещите пенсионери, имащи право на втора пенсия от частните пенсионни фондове (втори осигурителен стълб).

След проведени многобройни срещи с личните лекари, инициирах законопроект за промяна в закона за лечебните заведения, имащ отношение към условията за тяхната специализацията.

Съвносител съм на законопроект в областта на здравеопазването, който позволява директорите на държавни и общински лечебни заведения да участват в преподавателска дейност и лечебно-диагностичния процес. Промените позволяват на тези опитни колеги пълноценно включване и улесняват  сключването на договорите с Националната здравноосигурителна каса, решава проблема с дефицита на специалисти, особено в общинските болници, където е  хроничен.

И все пак дефицит на лекари има?

Решението е многопластово.

Беше  актуализирана наредбата за придобиване на специалност, като специализантите получават необходимите възнаграждения и практикуват в най-добрите лечебни заведения в страната.

В регионален аспект е изключителна важна политиката на общините. Община Разлог е пример в това отношение - с поемане на разходите на специализанти, които ще работят в МБАЛ Разлог, улеснена от големия брой студенти от региона.

Време е да спрем изтичането на образованите медицински кадри и създадем привлекателни условия за професионална реализация в Родината.

Много добре познавате региона. Какви възлови проблеми реши Народното събрание, касаещи регион Благоевград?

На първо място – изключителна подкрепа и стабилизация на лечебните заведения в региона, които понесоха най-тежкия удар на пандемията КОВИД 19 и се справиха достойно.

Адекватни икономическите мерки, които касаят цялата страна, като ще подчертая и продължаващата подкрепа за земеделските производители, получаващи редовно своите субсидии.

Хотелите продължиха да работят, спазвайки противоепидемичните мерки. Ски център Банско остана един от малкото европейски ски курорти, които не затвориха.

С удоволствие ще спомена развитието на СПАдестинациите в региона като ще дам за пример село Баня в община Разлог, радващо се на непрестанен инвестиционен интерес и обявено за СПА дестинация за 2020.

Добри политики и закони, касаещи образованието на нашите деца. С въведените промени в закона за начално и предучилищно образование 30000 деца се върнаха в училище. Прекрасните български учители бързо приложиха формите на дистанционното електронно обучение.

Във връзка с дистанционния учебен процес бяха доставени десетки хиляди електронни устройства в училищната мрежа.

Продължава грижата за образователната инфраструктура. Отпуснати бяха средства на десетки училища в региона за подобряване на материално-техническата база с акцент върху професионалното образование, коетоподготвя необходимите кадри за пазара на труда в региона като: горски сектор, туризъм и хранителни технологии, машиностроене,в сферата на транспорта, кадри в сферата на интензивното селското стопанство, транспорт и логистика и др.

Подкрепа на висшето образование е важно, особено за нашия регион.

Държавата подкрепя специалности от особена важност за икономиката на страната, за които се очаква недостиг в близко бъдеще като машинни инженери, учители по природни науки, математика, лекари, специалисти по здравни грижи и други.

Доставени бяха и много нови училищни автобуси в региона.

Не са Ви чужди човешките проблеми, но те произхождат от обществените и политическите. Заемате ли се с решаването на обикновен човешки проблем?

Решаването на проблемите на хората, на техните малки лични драми са от особено значение на мен. Помощта за хората, изпаднали в беда, за мен е важна, тогава се чувствам истински удовлетворен и щастлив.

Вие, въпреки ангажиментите като депутат, не спряхте да бъдете лекар и на първа линия като доброволец в битката с КОВИД 19. На две бойни линии - в парламента и в болницата. Не липсвате ли на семейството?

Истина е, че отделям малко време за близките ми хора, но винаги съм усещал подкрепата им, което ме зарежда и ми дава кураж.

Никога не съм, а и не мога да прекъсна  връзките със здравното заведение, в което работя, особено след началото на пандемията КОВИД 19. Още от самото начало  не съм имал колебания да си притека на помощ в отделението по Образна диагностика в МБАЛ Разлог, което е и едно от звената на първа линия в борбата с коварната зараза, съзнавайки рисковете, притесненията за мен и  за семейството ми.

Но категорично не съм имал никога колебание да изпълня лекарския си дълг.

Като лекар, кои бяха най-тежките моменти по време на пандемията?

Както е известно Благоевградският регион и в частност община Разлог бяха от регионите с най-много случаи на заболели от КОВИД 19.

Посвещавайки всяка свободна минута на работа в отделението станах свидетел на притеснението, на стреса, на страданията на много  пациенти. Здравното ни заведение   беше натоварено прекомерно, но никой от колегите медици за миг не се поколеба да  изпълни  лекарския си дълг. В борбата с коварната зараза колеги загубиха живота си. Поклон пред паметта им.

Но в такива битки лекарят се мобилизира и понякога един чисто човешки разговор с пациента помага - да дадеш кураж, успокоение и воля за излекуване.

И когато победим заедно болестта, няма по-добър дар за лекаря от излекувания пациент.

Като лекар и човек,  България оздравява ли?

Нашата прекрасна Родина ще оздравее тогава, когато оздравеем като общество. Когато всеки от нас осъзнае отговорността да бъде добър гражданин.

Нека бъдем по-добри, по-състрадателни, вярвайте ми, не е трудно.

 

КОМЕНТАРИ

пациент15:39 - 24.02.2021
Страхотен човек . Пожелавам му всичко най-добро ! Такива като него го заслужават .
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK