Виктор Янев участва в заседание на Съвместния комитет за наблюдение по програма ТГС

Снимка: МРРБ

Областният управител на Кюстендил Виктор Янев взе участие в заседание на Съвместния комитет за наблюдение по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България – Сърбия 2014-2020. Заседанието се проведе в град Пирот, Република Сърбия и бе съпредседателствано от зам.-министъра на МРРБ Деница Николова. В събитието, от страна на Областна администрация Кюстендил, участие взе и главният секретар на институцията – Гергана Михайлова.

„Нови 12,1 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничния регион между България и Сърбия“, коментира след съвместното заседание Виктор Янев. Средствата ще бъдат разпределени между 41 нови проекта, които са одобрени по време на Шестото заседание на Съвместния комитет за наблюдение на Програмата за трансгранично сътрудничество между двете държави, което се състоя в гр. Пирот. „Повече от половината средства са за проекти за развитие на туризма и опазване на околната среда, а малко над 3,3 млн. евро са средствата за стимулиране на младежки инициативи в пограничния регион“, даде още яснота областният управител на Кюстендил.

Пред участниците в заседанието зам.-министърът на МРРБ Деница Николова е посочила, че проектите са изключително качествени и в най-голяма степен ще допринесат за изпълнение на целите и резултатите на програмата. Николова напомня, че за първи път кандидатстването по програмата се осъществи изцяло по електронен път. „Ние отчитаме това нововъведение като успешна стъпка, която улесни процеса на подготовка и подаване на проектни предложения от кандидатите от двете страни на границата“, коментира заместник-регионалният министър. Интересът към поканата е огромен, като в периода от обявяването й на 22. януари т.г. са подадени 235 проекта.

Според заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството, в контекста на перспективата Западни Балкани, има добра предпоставка за осигуряване на по-големи ресурси и възможности през бъдещия програмен период, въпреки намалението на общия бюджет за Кохезионна политика и Европейско териториално сътрудничество.

Общият бюджет на програмата в програмния период до 2020 г. е 34,1 млн. евро, а стратегическата й цел е да се насърчи балансираното и устойчиво развитие на трансграничния регион между България и Сърбия чрез интелигентен икономически растеж, приспособяване към промените в околната среда и подобряване на културата на обучение. Допустимият регион обхваща областите Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Софийска област и Перник на територията на Република България и областите Бор, Зайчар, Нишава, Топлица, Пирот, Ябланица и Пчиня на територията на Република Сърбия.

Управляващ орган по Програмата е Дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Република България, а Национален партниращ орган е Министерство на европейската интеграция на Република Сърбия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK