Благоевград блокиран до декември заради "Марица", площада и минералната вода

Снимка: Infomreja.bg

Основната тема за ремонтите в Благоевград терзае малки и големи – шофьори, пешеходци, преминаващи, отсядащи, гостуващи.

Безпорядъкът в града е налице. По-лесно е да се назоват улиците, по които движението на коли и хора е безпрепятствено, отколкото основните артерии из целия град и всички квартали, където и на птиците им е трудно да летят.

Не на това мнение е кметът на града – Атанас Камбитов, който днес даде първата си редовна пресконференция пред медиите след края на отпускарския сезон. Именно по наболялата тема започна самото събитие като според Камбитов всеки проект се изпълнява в срок, безпрепядсвено.

Имам чувството, че има неразбиране, други пък не са запознати, а трети изопачават нещата.

За да се случи нещо, трябва време! Важното е, че всички проекти са в срок, каза кметът, като допълни: Другият вариант е нищо да не правим и така да си остане! Всичко изглежда, че е разхвърляно и разкопано, но не е така.

Говорейки в дати, Камбитов обясни:

РЕМОНТ на ПЛОЩАДА

Площада приключваме в края на октомври преди крайния срок. Много се чу, че ремонтът бил ненужен. Оказа се, не че е ненужен, а че е неотложен. Все още незапълнен остава кратерът пред общината. Такива кратери се откриват навсякъде из центъра.

РЕМОНТ на УЛИЦА „МАРИЦА“

Срокът за изпълнение на ремонта на ул. „Марица“ е 180 календарни дни. Договорът е сключен на 8. май, това означава, че до края на годината ще бъде приключен. Ще бъде вкарана още техника и работници за евентуално по-бързо приключване преди срока. Проблем се оказва не само ремонтът, но и ограниченото движение по улицата.

Имаме жалби, подадени от граждани за дърветата. Оказва се, че те са изгнили, с плитка коренова система и има опасност от падане. Направено е обследване и всички дървета, които са опасни, ще бъдат премахнати. Ще бъдат засадени други – с височина 3-4 метра. ЮЗДП пое ангажимента да подари на общината фиданките.

На улица „Марица“ от 50 години не е сменяван водопроводът. Много бързо се забравя как преди години всеки ден имаше ремонти заради аварии, каза Атанас Камбитов.

МИНЕРАЛНАТА ВОДА ДО „ЕЗЕРЕЦ“

Минералната вода – този прочут водопровод!, така описа ситуацията Камбитов.

Кметът заяви, че срокът за приключване е максимум до 10.09.

Нека да стане ясно, допълни градоначалникът: Договорът е за съвместно изграждане до точката на разделяне – не от извора до крайната точка, а до точката, където се разделя водата за закрития басейн.

Дебитът на водоползването е 5 литра. Дебитът, който ползва „Езерц“ е 1.9 л, а този на общината е 4.

20% ползва "Езерец", а другите 80% са за общината.

Общата стойност на проекта е 643 хил., от който се разбра, че общината е на печалба, защото 300 хил. плаща общината, 343 хил. фирмата, която поема също изграждането на резервоар и подновяването на помпите в района на „Владишко шосе“, което не е собственост на общината.

Договорът е повече от изгоден. Не на последно място концесионерът си плаща право на ползване!, каза Камбитов.

На пресконференцията бяха обсъдени още интересни теми като ремонтът на църквата и проблемът с липсата на депо за отпадъци.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK