Д-р Анна Покровнишка представя изложбата „Превърнати форми“

Снимка: ЮЗУ

Д-р Анна Покровнишка ще представи своята самостоятелна изложба „Превърнати форми“.

Концепцията за изложбата е свързана с термина във философията „превърната форма“ (verwandelte Form). Неговият смисъл се прилага към строежа и начина на функциониране на сложни системи от връзки. В полето на изкуството превръщането на структурата е изобразено чрез попълване с друга предметност и заместване с ново отношение.

Творческият проект на автора съдържа изобразителни коментари върху социалните теми. Реализирането на правилата на визуалния свят е изпълнено с чувство за хумор и наред с типичните „художествени“ сюжети, тук намират място и въпросите свързани с политиката, религията и банковите индекси.

Представените произведения са създадени от отпадъчни материали: полиестер, хартия, плексиглас и метал. Механизмът на работа е свързан с тяхното деформиране, компресиране и преобразуване. По този начин работната субстанция поставя ново начало необременено от миналия си живот и заявява своето съществуване изцяло самостоятелно и реално. В работата си Анна влага символите, метафорите и тропите, чрез които предава своите творчески послания към зрителя. Превърнатите форми като дейност успяват да нарушат традиционната връзка между човек с друг човек и да създадат нова реакция, която е допълваща, заместваща и свързана с творческия процес.

Анна Покровнишка е преподавател по скулптура в Югозападния университет „Неофит Рилски“ и член на Съюза на българските художници. Носител е на международни и национални награди. Нейни произведения са притежание на частни колекции в страната и чужбина. Участва в редица изложби, пленери и симпозиуми.

Събитието ще се състои на 19. юли от 18:00 часа в изложбеното пространство на Градската художествена галерия в Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK