Д-р Александър Величков е първият ваксиниран в кюстендилската болница

Снимка: Infomreja.bg

Поставят 30 ваксини на персонала на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“

Вчера пристигна първата доставка на ваксините за медиците в Кюстендилската болница. Те се съхраняват в специален хладилник при температура между 4 и 8 градуса.

Днес от 14 часа започва първата ваксинация, като за болницата в Кюстендил са определени ваксини за 30 човека. Това са лекари, сестри и санитари, които работят на първа линия, обяви директорът на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“, д-р Александър Величков. Именно той сложи началото на ваксинирането, като лекар, работещ на първа линия от старта на пандемията.

По думите на д-р Величков бройката на персонала е по-висока, но медиците се съобразяват с подаденото им количество ваксини. „Те ще бъдат направени днес, утре и в други ден, като персоналът е разделен в три групи, съгласно указанията. Очакваме, че 21 дни по-късно ще получим втората доза за ваксинация на тези 30 човека“, обясни още д-р Величков. Той не се притеснява от страничните ефекти, тъй като при всяка ваксинация има такива.

„Винаги може човек да получи някаква алергична реакция, примерно, зачервяване на мястото на убождането, преходна отпадналост, но това се случва при всички ваксинации. Просто се вкарва един страх в населението, който трябва да бъде преодолян, защото нямаме никаква друга алтернатива в момента“, категоричен беше директорът на болницата в областния град.

Той допълни, че общо 100 са ваксините, които се отпускат за областта, като разпределението е 30 за кюстендилската болница, 30 за Спешен център, останалите са за Дупница. В Ковид отделението на болницата в Кюстендил са настанени 40 човека, от които 5-ма са визключително тежко състояние.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK