Църквата в Нова Ловча раздава цяло теле за курбан

Снимка: Личен архив

Цяло теле курбан ще бъде раздаден утре в църквата „Свети пророк Илия“ в хаджидимовското погранично село Нова Ловча.

Телето е дарение от младо семейство животновъди, Стойчо и Здравка Секулови, които ще бъдат и готвачите на вкусната гозба, научи ИНФОМРЕЖА.

Навсякъде според канона утрешните курбани за Илинден ще са постни и ще се готви риба, но в село Нова Ловча по решение на настоятелството и миряните курбанът ще е с месо, както са го правили почти всяка година на този голям християнски празник, съобщиха местни хора, които още от днес се стягат за утрешния празник.

Музикална програма и кръшни хора ще се извият утре.

В село Нова Ловча, където за Илинден ще пристигнат да почетат и храмовия празник на местната църква хора, родени и изселили, се от китното селце и много миряни от целия Гоцеделчевски регион.

Според последното преброяване в пограничното село Нова Ловча живеят около 60 жители, повечето от които възрастни хора.

Селото обаче по празници и почивни дни не остава празно тъй като много от напусналите го живеят или в Гоце Делчев или в съседни села и не им представлява трудност да посещават близките си по често. Другият момент е, че в селото много от по-младите отглеждат селскостопанска продукция, с която изхранват семействата си.

В малкото погранично село има два храма – „Св. пророк Илия“ и по-новият – „Св. Архангел Михаил“, построен с личния труд и дарения на голяма част от жителите на селото.

Село Нова Ловча е разположено в подножието на планината Славянка до българо-гръцката граница, където расте една от най-прочутите билки алиботушки чай (Sideritis scardica), познат още като мурсалски, наред с много други защитени видове и животни. Алиботушкият чай е защитен от Зелената книга на растителните видове.

На 1-2 km на изток от селото е разположено малко изкуствено езеро, което се подхранва от дъжда и се използва за стопански дейности.

 

КОМЕНТАРИ

Анонимен10:20 - 20.07.2018
Как ще раздават курбан, като празникът е в петък, а в петък се пости.
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK