Две църкви в Симитлийско почетоха Архангел Михаил с курбан

Снимка: Община Симитли

Църквата „Св. Архангел Михаил” в Горно Ораново празнува своя храмов празник. Край храма се събраха потомци, роднини и приятели на селото. Навръх празника на черквата днес прекрасното времето доведе десетки миряни да запалят свещица. Курбан за здраве бяха приготвили организаторите.

Отец Велизар отслужи света литургия за здраве и благослови курбана. Свещ за здраве в една от най-старите църкви в симитлийска общин, запалиха множеството, събрали се около църквата. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, председателят на общински Съвет Симитли Владимир Христов, който е потомък на Горно Ораново дойдоха да поздравят празнуващите.

Едноименната църква в селото е построена през втората половина на 19-и век и е паметник на културата. Храмът е трикорабна псевдобазилика, балкон, притвор и външна галерия.

Църквата в село Крупник също имаше храмов празник на Архангеловден.

За големия празник на църквата Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим дойде, за да води службата. Заедно с владиката, отец Величко, отец Бисер, отец Евгений направиха водосвет в двора на храма, а след това и лития около него. Децата от Неделното училище поздравиха миряните, дошли да се черкуват на Архангеловден. Храната беше осветена и благословена, а всеки желаещ си взе светена вода и бе поръсен за здраве от владиката, митрополит Серафим.

Тази година прекрасното слънчево време изведе на дългите трапези хората, които до късния следобед прекараха празнувайки.

Кметът Апостол Апостолов, кметицата на село Крупник Иванка Чакалска, кметовете на Полена, Мечкул, Сенокос, Полето и общински съветници запалиха свещ за здраве. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK