Църквата „Св. Николай” в село Баланово отбелязва храмовия си празник

Снимка: wikipedia.org

Празничната света литургия ще се проведе на 5-и декември от 17 часа

Църквата „Св. Николай” в село Баланово, община Дупница е построена е през 1843 година от местни майстори строители. Изографисана е от майстор Георги – Зограф от Бобошево, който работи по стенописите и вътрешната украса повече от 20 години.

Църквата „Св. Николай” е уникална със символа, поставен под кръста на покрива, който показва, че в миналото е било разрешено, храмът да се посещава от християни и мюсюлмани. Само в този храм и в Рилската света обител може да се види и уникална двойна дърворезба на иконостаса.

Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Негово Светейшество Неофит, Митрополит софийски и Патриарх български, ще оглави службата по повод празника на черквата, в съслужение с местни духовници.

Богослужението ще бъде на 05.12.2019 от 17.00 часа. Всички жители и гости на региона са поканени да присъстват на празничната вечерна служба и по молитвеното застъпничество на Св. Николай да измолим Божието благословение да бъде над всички нас.

Св. Николай е източноримски духовник, епископ на гр. Мира в областта Ликия. Известен е като противник на езичеството и арианството. След смъртта си се почита като светец и покровител на децата, моряците, рибарите, търговците и пивоварите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK