Неврокопският митрополит Серафим отслужи литургия в деня на светеца, закрилник на Симитли

Снимки: Община Симитли

Православната църква чества днес паметта на св. преподобни Стилян Пафлагонийски Детепазител

Днес – 26 ноември, Православната църква чества паметта на св. преподобни Стилян Пафлагонийски Детепазител.

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи св. литургия в храм „Рождество Богородично” в Симитли.

На деня, в който почитаме паметта на свети Стилиян, параклисът до храма в града, наречен на светеца, който е закрилник на Симитли, приюти десетки миряни.

Много жители на община Симитли, майки с деца, хора от общинска администрация, предстедателят на Общинския съвет – Владимир Христов, кметът на с. Ракитна – Стефан Костов, народният преставител – Стефан Апостолов запалиха свещ за здраве.

Вярващите идваха още рано сутринта да се помолят в храма. Традиция стана в града точно на този празник литургията да бъде водена от владиката, който преди три години лично освети параклиса. Децата от Детска градина „Радост“ Център, бяха в храма и се учеха на смиреност и вяра. Всички хора се молеха за здраве и за благословение на всички деца на община Симитли, където и да се намират те.

На 26 ноември Православната църквата почита паметта на свети Стилиян Пафлагонийски, наречен още Детепазител, защото се възприема като закрилник на бебетата и малките деца. Според неговите жития свети Стилиян е родом от Пафлагония (Мала Азия). Живял е в края на IV и началото на V век. Бил е чудотворен лечител на децата, заради което има прозвището „Детепазител". На иконите най-често се изобразява как с дясната си ръка извършва "благославящ" жест, държи патерица, сочи дете или държи в лявата си ръка пеленаче.

Почита се особено много като покровител на кърмачетата. Според народната вяра през целия ден не се работи нищо вкъщи, за да не боледуват децата. Жените месят и раздават питки и варена царевица за здраве на децата. На този ден имен ден празнуват всички, които носят името Стилиян - означава - стълб, Стилияна, Щилиян , Щилияна, Щерян, Щеряна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK