Благоевград празнува 24. май - Деня на духовността!

Снимки: Община Благоевград

Учители, ученици, читалищни и културни дейци, общественици, политици и граждани отбелязаха 24. май - Деня на славянската писменост и българската просвета и култура.

Празничната програма започна с полагане на цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий при Национална хуманитарна гимназия. В церемонията се включиха кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и заместниците му Христина Шопова и Емилия Тунева, народният представител Даниела Савеклиева, областният управител Бисер Михайлов, председателят на Общински съвет - Радослав Тасков, свещеници от храма "Въведение Богородично".

Цветя бяха положени и от името на евродепутатите от групата на ЕНП в ЕП. Тържествата продължиха с шествие от два лъча, предвождани от Биг Бенд – Благоевград, и Детски духов оркестър към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, които се срещнаха на площад „Македония“.

Историческа възстановка на значими дати от историята на България пресъздадоха във впечатляващ концерт-спектакъл възпитаници на II ОУ и Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов приветства жители и гости на града по повод 24 май. „Дълбок поклон пред всички, които са посветили живота си на съхранението, предаването на словото българско! С гордост можем да повторим думите на патриарха на българската литература Иван Вазов – „И ний сме дали нещо на света, на вси славяни книги да четат!“. Честит празник! Бог да пази Благоевград!“, заяви в словото си градоначалникът.

Честванията продължават в 17:00 часа, когато на площад „Македония“ ще излязат Биг Бенд – Благоевград, Народно читалище „Никола Вапцаров- 1866“ и Камерна опера. От 20:00 часа пък на сцената ще се качат Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“. Финал на тържествата ще бъде поставен с илюминации.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK