Църквата почита св. Харалампий. Празнуват пчеларите

Снимка: Infomreja.bg

На днешния ден своя имен ден празнуват всички, които носят имената: Харалампи, Харалампий, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо, Валентин, Валентина, Вальо и Валя.

На днешния ден православната църква почита св. Харалампий – християнският светец-лечител, който според поверието държи всички болести. На днешния празник, жените месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве. Св. Харалампий е покровител на пчеларите, затова и днешният ден е празник на пчеларите и на пчелите. Традицията повелява в църквата да се занесе мед за освещаване, за да има здраве и мед през цялата година.

Смята се, че този мед придобива лековити сили и се пази за специални случаи. Ако някой се разболее, той трябва да вкуси от него, за да оздравее бързо. В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден и Чуминден. Според поверието, за да се предпазят от лоши болести, жените не трябва да работят на този ден, освен да омесят питката и да я занесат в храма за освещаване.

По канон свети Харалампий се отбелязва на 10 февруари, но заради утрешната задушница преди неделя Месопустна светите литургии ще се отслужат днес. На 10 февруари се почита също и св. Валентина, за която се знае само, че е живяла през 4-и век в околностите на гр. Кесария, близо до Палестина. Когато я карат да принесе жертва на езически божества, тя хвърля камък върху светилището и му обръща гръб. Скоро след това е обезглавена.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK