Църквата почита паметта на Св. Магдалена

снимка: pravoslavieto.com

Църквата почита паметта на Св. равноапостолна мироносица Мария Магдалeна. В нейното житие се разказва, че когато Иисус Христос ходел по Галилея и извършвал чудеса, към него пристъпила жена на има Мария Магдалина (от гр. Магдала). Тя го молила за помощ. Господ изгонил из нея седем бесове и напълно я изцерил от болестта. Оттогава благодарната Мария служила непрестанно на Господа, слушала неговото учение и вървяла след него до самата Негова кръстна смърт.

Мария Магдалeна с други свети жени приготвили благовонно миро за да помажат с него, според юдейския обичай, тялото на Иисус Христос. Но най-рано от всички, още до разсъмване в неделя, дошла Мария Магдалина и за нейно учудване тя видяла, че камъкът е свален и гробът празен.

Смутена от видяното, Мария Магдалина отива при апостолите. Те дошли в пещерата, видели, че тялото на Иисуса го няма и се върнали, а Мария останала на гроба, стояла и плачела. И докато плачела, надникнала в гроба и видяла два ангела в бяло облекло да седят – единият при главата, а другият при нозете, гдето било лежало тялото Иисусово. Те й казали: "Жено, защо плачеш?"
– Вдигнали Господа моего – отговорила тя – и не зная где са Го положили.
Като казала това, тя се обърнала назад и видяла Самия Иисус, но не Го познала и мислила, че е градинарят.
– Жено – казал й Той – защо плачеш, кого търсиш?
– Ако си Го ти изнесъл – казала тя, – кажи ми где си Го положил и аз ще Го взема.
– Марийо! –казал й тогава Спасителят.
Едва сега Мария Го познала и радостно извикала: "Учителю!"
– Не се допирай до мене – казал й Господ, – но иди при братята ми и им кажи че възлизам при Моя Отец и при вашия Отец при Моя Бог и при вашия Бог!


В това време и другите жени, които вече се връщали от гроба, срещнали по пътя Спасителя, Който им казал: "Радвайте се!" Те паднали пред нозете Му и Му се поклонили. По такъв начин светите жени, които ревностно служели на Господа по време на земния Му живот, се удостоили да бъдат първи благовестници на Неговото славно възкресение. Мария Магдалина, която първа видяла възкръсналия Господ, утешила скърбящите ученици с радостните думи: "Христос възкресе!" Като първа благовестница на възкресението, тя е призната от църквата за равноапостолна.

На днешния ден имен ден празнуват Магдалена, Меглена, Малена, Магда, Миглена, Лена и др.  /calendar.dir.bg/

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK