Църквата и музея на Вапцаров в Банско в топ 10 на най-посещаваните места у нас

Снимка: Infomreja.bg

В последната месечна класация на мобилното приложение iLoveBulgaria, което предлага навигация до най-посещаваните дестинации в България, пълна текстова и снимкова информация за тях, както и възможност за различни игри и томболи с много награди, Банско е с 2 обекта в първата десетка.

Благодарение на емблематичната си църква „Света Троица“ и къщата музей на гениалния поет Никола Вапцаров курорт №1 заема едновременно съответно 5-а и 8-а позиция сред генериращите най-голям човекопоток туристически забележителности в страната през август.

Уникалният не само за града, но и за Балканите двувековен храм, от чиято 30-метрова камбанария се вижда цялата Разложка котловина, е изпреварен само от Археологическия музей „Велики Преслав“, Архитектурно-музейния резерват „Царевец“ във Велико Търново, Деветашката пещера край Ловеч и Музея на солта в Поморие.

След „Света Троица“ са Посетителският център „Поморийско езеро“, както и Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна.

Родният дом на Вапцаров пък е пред Националния историко-археологически резерват „Велики Преслав“ и крепостта „Стенос“ в прохода Троянови врата, които допълват топ 10.

Класацията на iLoveBulgaria включва общо 284 туристически обекта, като сред тях Банско има още два представителя. Това са музеят на Неофит Рилски, който заема 26-о място, и Веляновата къща – на 97-а позиция.

 

 

КОМЕНТАРИ

Боби15:36 - 08.10.2018
След реставрацията църквата "Света Троица" в Банско наистина сияе!
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK