Цветелина Бориславова се върна в банковия сектор с покупката на 49.99% от БАКБ

снимка: БГНЕС

Цветелина Бориславова е купила 49.99% от акционерния дял в Българо-американската кредитна банка (БАКБ), съобщиха от инвестиционното дружество Clever Synergies Investment Fund (CSIF), в което Бориславова е акционер.
Договора за покупко-продажбата между дружеството и досегашния собственик на дела ирландската Allied Irish Bank (AIB) е подписан днес. Предстои одобрението на надзорните органи – БНБ и Комисията за защита на конкуренцията.
БАКБ е публична банка, листвана на Българската фондова борса. Стойността на активите й към 31 декември 2010 г. възлизат на 375.9 млн. евро. CSIF e частно инвестиционно дружество, основано през 2005 г. Негови акционери са Цветелина Бориславова и фондацията й Credo Bonum.
В началото на 2011 г. фондът е с внесен капитал от над 72 млн. лв. и активи на стойност 500 млн. лв. CSIF инвестира приоритетно в сферата на възобновяемите енергийни източници, туризма, земеделието и иновациите.
"Намерението на CSIF е да развие банката технологично, да преструктурира кредитния портфейл и да привлече нови корпоративни клиенти", се казва в съобщението на новия купувач. Според Цветелина Бориславова, собственик на CSIF, банката е иновативна, динамична, с високо квалифициран екип и добре таргетирана.
"Щастлива съм, че успяхме да се договорим с Allied Irish Bank и съм сигурна, че БАКБ ще допринесе за успешното осъществяване на много нови природосъобразни проекти", посочва в официално съобщение Цветелина Бориславова.
Цената на сделката не е съобщена. В момента Бориславова е в чужбина и посочи пред "Дневник", че ще има официално съобщение и за цената в следващите дни.
В момента делът на ирландците в БАКБ през пазарната й капитализация е малко над 40 млн. лв., при положение че го купиха в началото на 2008 г. срещу 216 млн. евро. Цената на сделката сега обаче ще зависи от финансовото състояние на банката и кредитния й портфейл. Към края на миналата година 23% от отпуснатите от нея заеми са необслужвани повече от 90 дни.
Загубата й е 14.4 млн. лв., а активите й са за 737.6 млн. лв., което я нарежда на 18 място по големина в банковата система. Профилът й е основно ипотечно бизнес кредитиране в секторите туризъм и хотелиерство, които бяха най-засегнати от кризата. През последната година и половина банката се включи по-активно в депозитната надпревара на местния пазара, като увеличи депозитите си с над 60% през 2010 г. до 316 млн. лв.
На този етап няма яснота и какво ще се случва с дела на другия акционер в банката инвестиционния фонд "Грамърси имърджинг маркетс фънд" (Gramercy Emerging Markets Fund), който притежава 29.98% от капитала на банката.
Ирландската банка AIB купи дела от 49.99% в БАКБ в началото на 2008 г. срещу 216 млн. Евро от Българо-американския инвестиционен фонд, който е основателя на БАКБ.
Цветелина Бориславова в началото на декември 2010 г. продаде остатъчния си дял от 16% в СИБанк на белгийската група KBC. За него тя получи 141 млн. лв. Белгийската банка купи мажоритарния пакет в СИБанк през 2007 г. именно от Бориславова.
Оферта за дела на ирландците беше подала и компанията "Експат капитал" на Николай Василев, бивш министър от кабинетите на Симеон Саксгобургготски и Сергей Станишев, и Никола Янков, началник на кабинета на Саксгобургготски. Тяхната оферта беше подадена през февруари тази година.
Друг сериозен кандидат, но за цялата банка, беше Централна кооперативна банка, която в последните месец-два обаче се беше отдръпнала от надпреварата. Името на Първа инвестиционна банка също се спрягаше в банковите среди като евентуален кандидат-купувач, който е правил финансов и правен анализ на БАКБ. /dnevnik.bg/
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n