Четири бързоходни лодки за Военноморските ни сили от Посолството на САЩ

Снимка: МО

Военноморските сили (ВМС) получиха безвъзмездно четири бързоходни лодки със съдействието на Посолството на САЩ в България. Три от тях са лодки тип RHIB (надуваеми с твърдо дъно) и една - средна патрулна лодка.

В Пункт за базиране Варна днес, 3 август 2018 г., се проведе церемония по освещаване и зачисляване на техниката в състава на военния флот и връчване на сертификати на военнослужещи от ВМС за завършен курс за експлоатация и обслужване на бързоходните моторни лодки.

Характеристиките на новите плавателни средства позволяват с тях с да се изпълняват различни задачи като патрулиране в пристанище и крайбрежно патрулиране; ескортиране на товари при влизане/излизане от пристанище; участие в операции по търсене и спасяване и др.

На церемонията днес новите лодки бяха осветени от протосингела на Варненска и Великопреславска Света Митрополия отец Димитър Стоев. Строя прие командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.

Присъстваха посланикът на САЩ в България Н. Пр. Ерик Рубин и кметът на Община Варна Иван Портних. След церемонията бяха демонстрирани възможностите на лодките.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK