Цветанов: Качествените съдии са в провинцията

снимка: infomreja.bg, архив

Има изключително качествени съдии и прокурори и искам да благодаря на тези, които действително милеят за държавата, но явно това преобладава в страната, отколкото в София, коментира вътрешният министър Цветан Цветанов. На въпрос има ли война между МВР и Апелативния съд заради освободените и трима задържани за палежите на коли в София, министърът заяви пред bTV, че такава няма, защото са представители на институции, които трябва да работят за обществото.

Защо искате от мен обяснение за освобождаването на Юлиан Ковачки, изненада се Цветанов. 29-годишният Ковачки, който бе сред заподозрените за палежите, бе пуснат от ареста от Софийския апелативен съд вчера.

"Това е начален етап на разследването на палежите, за които това лице беше задържано. Разберете, ние не говорим за произнасяне на присъда", коментира Цветанов. Важно за нас е да съберем достатъчно доказателства, за да задържим лицата, които са извършвали палежите, обясни той и добави, че МВР работи активно.

Той обясни, че полицията има възможност да задържа криминално проявени за 24 часа, след това има 72-часова мярка на база повдигнати обвинения, а после се отива на първа инстанция в съда.

По думите му, МВР не внася обвиненията, а събира доказателства. "Тук не говорим за внасяне на обвинителен акт или отпадане на всякакви доказателства - мярката е "подписка”. Днес ще разговарям с главния прокурор, но ви припомням, че ние сме едва в началния етап на разследването. Ако оставяхме нещата на Софийския апелативен съд, сега нямаше да говорим за делото "Килърите” в Шумен", каза още Цветанов.

"Аз давам примери, а коментарите оставям на вас. На 26 декември също имаше опит за палеж, но три момчета бяха заловени. Имаме заподозрени за палежите в „Люлин”, във „Владая”, но ние не правим това само, за да отчитаме дейност, а да си свършим работата", каза министърът и допълни, че съдът е този, който трябва да отсъди справедливо и обективно за това, което е извършено като престъпление.

Попитан за оправдателната просъда по делото „Соло”, министърът заяви: "Така е преценил съдът, не очаквайте от мен да коментирам всяко едно съдебно решение". По думите му е хубаво съдиите да се срещат с потърпевшите от дадено престъпление.

"Мога да ви дам примери, при които наказателната отговорност, която се дава е изключително ниска. Такъв е случаят с телефонните измамници или криминалните регистрации, свързани с кражби. Хората получават само порицание, което им позволява да направят от това занаят", смята Цветанов. /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK