Цветанов предлага ротация на шефове на МВР по изборите

Снимка: БГНЕС

РБ искат прилагането на румънския модел с гласуване по пощата

Предлагаме ротация на всички областни директори на МВР в страната. Това заяви на консултациите при президента председателят на Републиканци за България – Цветан Цветанов.

По този начин, смята Цветанов, ще се прекъснат зависимостите по места и други интереси, които определени хора биха могли да упражнят и така да се стигне до опорочаване на парламентарния вот.

„Тези избори ще бъдат различни. На този етап нямаме законодателна готовност и подзаконова нормативна уредба, за да може избирателният процес да бъде защитен. Протестите от лятото показват, че има голямо недоверие към изпълнителната власт и всеки един би могъл да постави под съмнение честното и прозрачно провеждане на изборите“, каза Цветанов.

От Републиканци за България предлагат няколко законодателни промени. Според тях са необходими корекции в Избирателния кодекс, в противен случай няма да има необходимото известяване на на обществеността и могат да бъдат допуснати грешки.

Да има и възможност законодателят да предлага двама членове от извънпарламентарни партии в ЦИК чрез жребий, както и членове в СИК-овете, което ще даде повече увереност, че изборният процес няма да бъде манипулиран.

„Имаме притеснения и за броенето на бюлетините в изборната нощ.  Не виждаме пречка това да бъде предавано онлайн. Ние знаем, че ЦИК заседава онлайн. Обезпокоителен е и начинът на придвижване на бюлетините от СИК и окомплектоването на целия изборен процес“, заяви Цветанов.

По отношение на гласуването на българите в чужбина, той предложи прилагането на успешния модел на съседна Румъния, където на последните избори над 40% от избирателите са упражнили правото си на глас по пощата. В много държави това е утвърдена практика, подчерта лидерът на Републиканци за България.

Когато някой опорочи изборния процес, той да бъде санкциониран, а времето в обществените медии да бъде равнопоставено за всички партии, гласят други предложения на РБ.

„Категорично заявяваме, че нямаме доверие на Емил Кошлуков, който като представител на една от обществените медии не дава равни възможности на всички гледни точки. Даваме доверието си на БНР за постигането на плурализъм“, каза още Цветанов.

За датата 28-и март Републиканци за България са готови да обезпечат всички секции със съответните застъпници, но според тях законодателят не е готов за нея.

„Трябва да има повече информираност и затова смятаме, че до тази дата изпълнителната власт няма да бъде готова да проведе честни и прозрачни избори в условията на пандемия. Станахме свидетели на "готовността" на властта по време на втората вълна през есента, когато страната ни стана първа по брой смъртни случаи от коронавирус“, изтъкна Цветанов.

Според него трябва да се намери консенсус и по-разумна дата, до която изпълнителната и законодателната власт да организират по-добре изборния процес.

„Дотук има консенсус и в гражданските организации, и в партиите за такива законови промени, които да гарантират правото на глас на всички карантинирани и поставени в изолация. Явно е, че електронно гласуване не може да се осъществи, но по пощата е напълно възможно при една сериозна мобилизация, както и видеонаблюдение в реално време на броенето на бюлетините и качването на резултатите в платформата“, заяви държавният глава Румен Радев.

Повдигнатата от Цветанов тема за ротацията президентът определи като интересна, която обаче е в правомощията на изпълнителната власт.

„Държавата трябва да покаже, че има амбицията да покаже равни възможности. Това са амбициозни мерки, но дали ще могат да се придвижат тези законови промени. Практиката показва, че при желание и интерес промени могат да бъдат направени дори за един ден“, посочи Радев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK