Йончева: ГЕРБ и Борисов отклоняват вниманието от критичната резолюция на ЕП

Източник: БСП

Според нея управляващите разчитат, че хората няма да четат целия текст на резолюцията

В този момент, в който от Брюксел се нанася най-големият удар срещу ГЕРБ и срещу Бойко Борисов, те опитват да отклонят вниманието от същността на резолюцията като разчитат, че хората няма да четат целия ѝ текст.

Това коментира пред БНР Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, по повод приетата на 8 октомври от Европейския парламент резолюция за върховенството на закона в България, на която тя е инициатор.

"Това е резолюция в защита на България. В 25 точки в нея се говори, че България последователно нарушава принципите на демокрацията и върховенството на закона. Това не е резолюция за Истанбулската конвенция, в нея няма думата македонско малцинство, няма думата ОМО "Илинден", както твърдят управляващите", каза още Йончева.

Според евродепутата, и ГЕРБ, и националистите отклоняват вниманието към несъществуващи проблеми. Йончева обясни, че резолюцията е своеобразен списък на това, което Бойко Борисов и ГЕРБ правят в България в последните десет години. Приемането ѝ показва, че управляващите се опитват да изведат страната от пътя ѝ в ЕС.

"България има проблем с корупцията, с неравенството, с медийната свобода", изброи тя част от истинките проблеми.

Резолюцията е политически документ, върху който ще стъпят бъдещите решения на Европейската комисия, сигурна е Йончева. Тя припомни, че в момента се водят разговори за обвързването на оценката за върховенството на закона с отпусканите европейски средства. "Не мисля, че средствата за България трябва да бъдат спрени. Трябва обаче да се вземат мерки, които да са превантивни и ще имат ефект върху следващото правителство", отбеляза тя. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK