Цветан Цветанов: Стремим се младите хора да останат в България

Даниела Савеклиева и Цветан Цветанов, снимки: Пресцентър ГЕРБ

Основното нещо, към което се стремим, е младите хора да останат в България. Това заяви пред журналисти в Банско зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, който е лектор в двудневния регионален семинар на МГЕРБ на тема „Новата политическа култура в динамиката на променящата се среда”.

„Трябва да осигурим необходимите условия за реализация на българските младежи след напускане на ученическата или университетската скамейка. Те трябва да знаят, че не политическите пристрастия са водещи, а качествата на хората, за да можем да изведем сред тях лидери, които могат да бъдат и кметове, и общински съветници, и депутати, и бъдещи министри, а защо не и бъдещи президенти. Когато една партия претендира, че е демократична, тя трябва да дава шанс на всички – младежи, жени и мъже, на всички граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност. Това е силната страна на ГЕРБ, към която се стремим и искаме да бъдем широко отворени за диалог с всички, които изповядват център-дясно в политическата ориентация”, заяви Цветан Цветанов.

По думите му младите хора ще заемат все по-високи управленски постове в страната. Цветанов даде пример с Живко Тодоров, кмет на Стара Загора, който беше част от ръководството на МГЕРБ на национално ниво. „Той е само на 30 години и спечели кметския пост в областен град. Спечели го не, защото е млад, а защото има потенциал. Има амбицията да остане в България и да развива такава политика, с която неговите връстници да го припознаят като техния кмет, който работи за просперитета и за бъдещето на общината, в която живее”, каза още зам.-председателят на ПП ГЕРБ. Той уточни, че ГЕРБ дава шанс на знаещите и можещите, без значение кой от какво семейство произлиза. „Калин Каменов е пример за това. Израснал е в Дома за деца, лишени от родителска грижа в Благоевград, в който е успял да преодолее всички трудности, за да завърши Югозападния университет „Неофит Рилски” и след това на база неговите качества му бе даден шанс. Днес той заема висок държавен пост. Когато БСП искаше да го освободи чисто политически, над 200 неправителствени организации застанаха зад него”, добави Цветан Цветанов.

Младежите от ГЕРБ са посланиците ни сред техните връстници, каза още той.  Според Цветанов, младежите на ГЕРБ стават генератор за това, че има смисъл да бъдеш активен в обществото, а една от формите на активност е да изразяваш своето конституционно право да гласуваш за дадена политическа формация, защото всеки глас е важен за една страна-членка на Европейския съюз. „Тук е мястото на младите хора, които могат да убедят своите връстници да припознаят целите и идеите на ГЕРБ, защото всеки един глас показва, че хората искат да има перспектива в държавата. Всеки, който не отиде да гласува, се задоволява със статуквото и остава случайността или контролираният вот да определят бъдещето на страната”, каза още Цветан Цветанов. Той коментира, че с днешния семинар продължава да се създава необходимата комуникация  в политическата партия не само на общинско  ниво, а и между различните области, в случая Кюстендил, Благоевград, Кърджали и Перник.

„Срещайки се с младите хора, ние им предаваме нашия опит, говорим за днешните предизвикателства, за политическите партии, за мястото на младите хора в тях и за постигането на тази промяна, която всички желаем. През последните четири години редовно провеждаме младежки академии”, посочи Цветанов. Той благодари на МГЕРБ-Благоевград за активната работа по време на предизборната кампания.

Цветан Цветанов коментира и актуалната политическа обстановка в страната. По думите му разходът, който прави държавата, за да осигури протестите, в сектор „Сигурност” е огромен, те се равняват на разходите за провеждане на предсрочни парламентарни избори. Цветанов коментира, че в момента е създадена една среда, която не е работеща - всичките администрации в министерствата са блокирани.

„Още се говори за кадровите назначения, които трябва да бъдат извършени. Всички видяхме, че БСП, ДПС и „Атака” реално не извадиха този потенциал, който действително да бъде припознат от хората, от държавата и европейските институции. За всяко възлово назначение имахме реакция от Европейската комисия и от гражданското общество, а политиците от „Тройната коалиция” се правят, че нищо не се случва”, заяви зам.-председателят на ПП ГЕРБ.

Според него единственият изход да се излезе от политическата и икономическа криза в страната е провеждането на предсрочни избори, възможно най-скоро, за да продължават да се усвояват европейските средства, които са в сегашния програмен период. „Когато приключат процедурите и се подписват съответните договори за изпълнение, разплащанията могат да дойдат 2014 – 2015 година, но от 2014 година не трябва да забравяме, че започва новият финансов програмен период, а там говорим за 20 милиарда лева, които ще влязат в страната”, добави Цветан Цветанов. Той отново подчерта, че ГЕРБ ще участва в парламента, когато бъдат насрочени точки за разглеждане на изменение в изборното законодателство.

 

Даниела Савеклиева и Цветан Цветанов, снимки: Пресцентър ГЕРБ
Даниела Савеклиева и Цветан Цветанов, снимки: Пресцентър ГЕРБ
Даниела Савеклиева и Цветан Цветанов, снимки: Пресцентър ГЕРБ
Даниела Савеклиева и Цветан Цветанов, снимки: Пресцентър ГЕРБ
Даниела Савеклиева и Цветан Цветанов, снимки: Пресцентър ГЕРБ
Даниела Савеклиева и Цветан Цветанов, снимки: Пресцентър ГЕРБ
Даниела Савеклиева и Цветан Цветанов, снимки: Пресцентър ГЕРБ
Даниела Савеклиева и Цветан Цветанов, снимки: Пресцентър ГЕРБ
Даниела Савеклиева и Цветан Цветанов, снимки: Пресцентър ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Student20:47 - 14.07.2013
Много гошета и калинки бе!!!
Тъпото говедо20:43 - 14.07.2013
Пълна зала с калинки.
йото10:18 - 14.07.2013
Давате шанс на знаещите и можещите.Дрън-дрън.Вие мачкахте знаещите и можещите-уволнявахте ги и назначавахте калинки без мозъци.Вие сте по-лоши и от комунистите след 1944 г.Такава гавра с интелигенцията и тогава не е имало.Съсипахте живота на много хора, ей така само за удоволствие.А доколкото този ПРЕСТЪПНИК може да обещава нещо!!!По добре да се подготви за затвора.Там на обещава за да му е по-лек живота.Да си носи повече вазелин и долни гащи!След 15 години като излезеш от пандиза ще те питаме за твоите обосновани предположения.Мизерник и олигофрен.
CHICAGO07:20 - 14.07.2013
i kak da ostanat v BALGARIA be pich.

FACEBOOK