Чешкият премиер е шокиран от сделката с ЧЕЗ

Снимка: БГНЕС

Чешкият премиер Андрей Бабиш е шокиран от случващото се в България, свързано със сделката за продажбата на българския клон на ЧЕЗ.

„Шокиран съм от това, което се случва в България. Премиерът Бойко Борисов заяви, че цялата история се разследва от различни органи. Не разбирам сегашната ситуация изобщо. ЧЕЗ трябва да обяснят какво се случва. Развитието на ситуацията хвърля много голям негатив върху трансакцията“, заявява той в интервю за вестник „Лидове новини“.

Бабиш споделя, че от самото начало е критикувал ръководството на ЧЕЗ за действията им на Балканите, защото смята, че сделките им са непрозрачни и странни. Той подчертава, че купувачът на българския клон на ЧЕЗ се е сторил странен на чешките власти.

Според премиера "действията на ЧЕЗ у нас не са били печеливши".

"Да видим как ще се развие ситуацията. Трудно ми е да говоря за ЧЕЗ, защото тази компанията не е изцяло държавна", казва още премиерът на Чехия, който е в оставка. По-рано от правителствената пресслужба разпространиха информация за телефонен разговор между премиерите на България и Чехия. Борисов е поискал чешкото правителство да предостави цялата информация, с която разполага по сделката за продажбата на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България.

Премиерът Бабиш е посочил, че е информиран от Надзорния съвет на дружеството, че продажбата е напълно законосъобразна и не представлява риск за никоя от страните. Извършени са проверки на купувача и по отношение на способността му да управлява електроенергийното дружество в България, и по отношение на произхода на средствата за заплащане на активите, които са показали, че не съществуват проблеми за осъществяване на сделката.

Министър-председателят на Чехия е изразил готовност да предостави на българските власти материалите с резултатите от проверките. Борисов е съобщил, че вече е възложил на ДАНС и на НАП проверки на купувача и на обстоятелствата около сделката и е поискал съдействието на КФН и КЕВР по случая. /БГНЕС
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK