Цветан Цветанов - ВИП гост на откриването на VІІІ Международен фестивал „Малешево пее и танцува”

снимки: Община Струмяни

Точно в 19 часа снощи на сцената в най-голямото село в обшина Струмяни – Микрево, бе даден предварителен старт на Осмото международно издание на фолклорния фестивал „Малешево пее и танцува” – Микрево 2011 г. Изпълнители от Молдова и Сърбия излязоха на сцената, пристигнали ден преди официалното откриване на един от най-мащабни фолклорни фестивали в България.

От 2500 до 3000 са участниците в двата фестивални дни - 15 и 16 октомври, дали заявки за участие до организаторите – Община Струмяни и фондация „Старата България”.

Кулминация в навечерието на фестивала бе появата на фолк изпълнителите Борис Дали и Соня Немска на уникалната сцена.

ВИП-гости в навечерието на фестивала бяха министърът на вътрешните работи и председател на Националния предизборен щаб на ГЕРБ - Цветан Цветанов, областният лидер на партията и водач на листата за общински съветници в Благоевград - Костадин Хаджигаев, и Кирил Укев – директор на областната служба „Земеделие и гори“. След като посетиха центъра на общината – Струмяни, те дойдоха на площада в Микрево, подкрепяйки и аплодирайки инициативата, труда и всичко градивно, направено през годините от ръководството на Община Струмяни не само в областта на културата, но и във всички обществени аспекти.

В ранното утрото на 15 октомври нощният дъжд над Малешевско спря пред напиращия Осми международен фестивал „Малешево пее и танцува” – Микрево 2011 г.

В 9 ч. двете чаровни водещи Зоя Диманкова и Нели Бозданска откриха фестивала, представяйки тазгодишното жури: председател - проф.д-р на науките Албена Георгиева; членове – Петьо Кръстев – главен художествен ръководител и диригент на ансамбъл „Пирин”; д-р Камелия Грънчарова – етнограф и гл.асистент в Колежа по туризъм, Благоевград; Румяна Ангелакова – художествен ръководител на Регионален телевизионен център „Пирин”, Благоевград; Георги Гаров – доцент по Българска народна хореография и фолклорист на ансамбъл „Пирин”. И тази година почетен председател е изтъкнатият фолклорист, д-р на филологическите науки проф. Костадин Динчев.

Женската вокална група „Кардамки” към читалище „Пробуда – 1941”, с.Кардам, общ. Генерал Тошево, обл. Добрич, откриха с песните си Осмото издание на фестивала.

„Заженил се млад Никола" запяха след тях пременените в автентични народни носии изпълнителки от с. Струма, общ. Сандански.

Стотици жители на община Струмяни и почитатели на народната музика от цялата страна, от Молдова, Гърция, Сърбия и Македония се събраха на площада в село Микрево - ежегодната фолклорна столица на Европа.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ В РУБРИКАТА "КАКВО ВИДЯ?"

 

КОМЕНТАРИ

Тони17:33 - 15.10.2011
Кмета-селяк Чиликов отново прави тъпи зрелищя,а народът гладува!
Никудински бек13:36 - 15.10.2011
..... и много калпави ВИП гости
Иванова12:07 - 15.10.2011
Поздравления за община Струмяни! Много хубав фестивал!
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK