Цвета Караянчева остава председател на парламента

Снимка: БГНЕС

За нейната оставка гласуваха 97 депутати

Цвета Караянчева остава председател на Народното събрание, след като депутатите отхвърлиха искането за нейната оставка. „За” гласуваха 97 депутати, „против” 126, въздържали се нямаше.

Под искането за оставката ѝ се бяха подписали 96 депутати от БСП и ДПС. По-рано ГЕРБ и „Обединени патриоти” категорично заявиха, че ще гласуват против желанието на двете партии за предсрочно освобождаване на Караянчева от председателското място на Народното събрание.

„Признавам, че имаше моменти, когато на самата мен ми се искаше да изчезна, направо да скоча от някоя канара в Родопите”. Такова признание направи председателят на парламента Цвета Караянчева по време на дебатите около исканата ѝ оставка, предаде  БГНЕС.

„По мой адрес се изсипаха трудно поносими лъжи след катастрофата, в която пострадах. Трудно е да си жена в политиката, както вероятно добре знаете, г-жо Нинова“, обърна се Караянчева към лидера на левицата.

„Именно защото сме жени, намираме понякога неподозирана сила да продължим. Не ви прави чест да използвате оръжия от арсенала на най-мрачното женомразство. Не всичко в политиката трябва да е позволено. До мен никога не е стигал съвет, нито от изпълнителната власт, нито от моята партия, да се правя на неразбрала дори и в най-нецензуриран вариант. Обратното – винаги съм имала пълната свобода да преценявам поведението и думите си, както в срещи с чуждестранни парламентарни делегации и посланици, така и с колеги-политици у нас“, допълни още тя.

Според нея опозицията е превърнала българския парламент в позорище, водена от стремежа си да омаскари неговия председател.

„Говорим за нисък авторитет на институция, чийто авторитет следва да се защитава солидно от 240 легитимно избрани народни представители. Според опозицията обаче на плещите на председателя основно се крепи незадоволителният рейтинг на един колективен орган, както и уронения, по думите на г-жа Корнелия Нинова, престиж на България в Европа“, защити се още Цвета Караянчева.

Тя определи мотивите на опозицията за исканата ѝ оставката като „събрани от девет кладенеца“.

„Има такива коалиции, които оцеляват напук на политическата логика. Оцеляват като пренебрегват интересите на симпатизантите си. Оцеляват, защото са здраво сплоени от интереса на елитите си. Вечни приятелства, породени от вечни интереси. От време на време тези коалиции излизат на светло, за да проверят забравени ли са вече заменките от времето на Тройната коалиция или мъчителните месеци на Орешарски. Обосновават едно и също искане по един и същи начин. Едните на парламентарната трибуна, другите на трибунката в парламента“, обърна се още тя към политическите си противници. /NOVA/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK