Цяла седмица тържества за празника на община Струмяни

снимка: Община Струмяни

Грациите на Нешка Робева, известни фолклорни изпълнители и множество забавления е организирала Община Струмяни по случай предстоящия си празник. Заради многобройните изненади, честванията ще бъдат цяла седмица.

В понеделник, 2 април, ще бъде открита изложба 130 години предучилищно възпитание в България и 60 години в Струмяни. На следващия ден ще се проведе акция „Да посадиш и отгледаш дърво“. Местното горско стопанство предоставя фиданки, а от администрацията ще подготвят терен за тяхното засаждане.

"Всяко дърво ще бъде „осиновено“, като неговият осиновител ще се грижи за него и занапред. „Така ще имаме улица на кестените, на тополите, яворите и „осиновителите“ ще се грижат за „белите дробове“ на планетата Земя“, коментира кметът Емил Илиев.

По случай 100-годишнината на най-голямото село в общината - Микрево ще бъде представена и книгата на Борис Сандански „Историята на Микерво“.

Най-малките таланти ще имат възможността да се изявят на голямата сцена на 5 април. На следващия ден ще бъде организиран велопоход, като за участниците са предвидени и награди – за най-млад и най-възрастен участник, за най-голям брой участници от семейство и други.

На 7 април, когато е празникът на Струмяни, жителите ще отбележат и Лазарница. Традиционно малки лазарки тръгват по домовете, като започват от къщата на кмета. Малко по-късно е предвиден футболен турнир.

В следобедните часове от площада в Микрево тръгва празнично шествие с мажоретки, духов оркестър, ученици, учители, жители и гости. Срещата ще бъде пред сградата на общината в Струмяни. Там, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Натанаил и свещеници от Струмяни ще отслужат молебен. Празникът ще продължи с песни и танци, представени от самодейни състави. След тях на сцената ще се качат Сузана Спасовска и Васко Лазаров, фолк певицата Емилия. Честването ще завърши със светлинно лазерно шоу и празнични илюминации.

За празника на общината се очакват да пристигнат префектите на Драма и Кавала, кметовете на съседните общини, партньори, приятели, граждани и гости. Специално организиран транспорт ще има за жителите на общината от високопланинските райони.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK