Цяла България по улиците на протест

снимка: Булфото

Във всички по-големи градове в страната масово хората излязоха по улиците да протестират срещу монополите, високата цена на тока и политическата система, пише dnes.bg.

Над 25 000 души са по улиците във Варна. Пред Енерго-Про протестиращите запалиха чучело. Протестиращите във Варна днес изгориха чучело, символизиращо политиците в страната. Доълнителен колорит внесоха рокерските клубове, които се включиха с мощните си машини. Мотористите предвождаха множеството, някои от тях бяха обвити в националния флаг и носеха плакати с надписи срещу енергомафията и искания за промяна на цялата система както в страната, така и във Варна.

Шествието по традиция тръгна от сградата на общината. Там бяха отправени призиви да не се допуска разделение между недоволните българи. Бяха раздадени и листовки с разнообразни искания,
основните от които промяна на политическата система в страната и съд за виновните за състоянието на енергийната система.

Издигнаха се и гласове за повишаване на доходите на българите, както и за промяна на демографската политика. След това множеството се отправи през централните булеварди на града до сградата, където се помещават офисите на "Енерго ПРО". Там бе запалено чучелото на политическата система. Имаше и скандирания против местната власт в лицето на кмета Кирил Йорданов.Нямаше никакво напрежение с полицаите, които охраняват шествието. В момента хората вървят обратно към сградата на общината в града.

Над 15 хиляди пловдивчани заляха Пловдив в неделния ден, предаде корсепондентът на Dnes.bg в града. Те направиха огромно шествие по улиците на града и блокираха централните булеварди – 6-ти септември, Цар Борис Трети Освободител, Иван Вазов и се събраха пред Централната поща. Скандиранията отново са насочени срещу монополистите и банките в България.

„Мафия”, „Много сме, силни сме”, „К*р за БТВ”, бяха част от скандиранията. Недоволните пловдивчани спираха пред всяка банка и крещяха: „Крадците – вън”. В началото на протеста бе изгорено копие от Конституцията, като знак за искането на протестиращите тя да бъде променена. Протестът в Пловдив продължи повече от 5 часа.

Протестиращите в Хасково и Димитровград блокираха за часове международния път за Турция и пътя между двата града, предаде кореспондентът на Dnes.bg в града.

Стотици хасковлии се събраха в 11:00 часа на централния площад. Да изразят мнение на сцената се качиха първо представители на пенсионерските съюзи. Те обаче бяха изгонени и думата взеха младежите. Те се обявиха за нови правила, свобода и достоен живот. Протестиращите отново припомниха исканието си за мажоритални избори, за да не се гласува за партии, а за конкратни личности. На площада бе издигната бесилка за политиците.

По същто време в Димитровград с шествие протестиращите минаха по централните улици, като изсипаха дъжд от жълти стотинки пред офиса на EVN в града.

Целта беше двете групи протестиращи от Хасково и Димитровград да се срещнат по пътя, свързващ двата града.

Спонтанно обаче шествието от областния град се отби към международния път. Така бе блокиран и главен път Е80. Стотици шофьори бяха принудени да търяст обиколни маршрути.

Днес се състоя най-многолюдният протест в Бургас, хиляди жители на града излязоха в центъра, за да изкажат недоволството си срещу лошите условия на живот и работа,предаде „Фокус”.  Организаторите приканваха за мирен протест. Началото на протеста бе дадено пред сградата на електроразпределителното дружество, след което групата потегли по главната улица към паметника Альоша. Там множеството бе значително повече. Хората носеха развети трибагреници и най-различни плакати с които приканват безчинствата в страната да спрат.

„Всеки ден ставаме все повече и повече, всеки ден показваме, че можем да променим държавата, като участваме в управлението, да бъдем чути”, казаха организаторите.

Протестиращите в Благоевград срещу високите сметки за ток дадоха срок от една седмица за изпълнение на техните искания, в противен случай хората обещаха да излязат отново с гражданско неподчинение. От Инициативния комитет посочиха, че в подкрепа на протестиращите в България са излезли и българи, които не живеят в България - в Лондон, във Франкфурт, в Атина, в Рим, в Ротердам, в Париж за да покажат, че са солидарни с исканията на протестиращите.

Гражданите посочиха конкретните си искания - за незабавна среща с президента на Република България Росен Плевнелиев и създаване на Национална кръгла маса. Тази среща трябва да бъде излъчена по всички национални телевизии при пълна прозрачност. На срещата не може да присъстват политически партии. Инициативните комитети от всички градове ще поставят конкретни искания за разсекретяване на договорите с монополите като се сезира прокуратурата и органите на съдебната власт. Парламентът или президентът трябва да наложи мораториум върху декемврийските сметки за ток. Народното събрание трябва да обяви за невалидни с нарочен акт сметките за физически и юридически лица за електроенергия. Протестиращите искат разпускане на ДКЕВР без сваляне на наказателна отговорност на управлявалите го до този момент.

Гражданите настояват да се осигури 50% гражданска квота в ДКЕВР и във всички останали държавни контролни регулаторни и лицензионни органи с право на блокираща квота.

Във Видин започна поредният протест пред Спортната зала, където са се събрали около 300 души, но непрекъснато прииждат хора, предаде "фокус". „Зад нас не стоят политически подбуди и партии”, категоричен бе другият организатор на протеста Юлий Петров. Отново протестиращите издигнаха искания за нулев ДДС за лекарствата, не искаме подмяна, а промяна – това са исканията, които отново бяха лозунгите. След митинга ще има шествие по улица „Търговска” до централния площад „Бдинци”.

Стотици Кърджалийци се събраха да протестират срещу монополите и високите сметки за ток. Те блокираха за час един от главните булеварди в града, преминавайки по него. Шествието започна от паметника на Васил Левски в центъра на града, премина през градската градина, автогарата и завърши отново пред паметника на Левски.Протестиращите скандираха "Мафия" и "Долу EVN". Носеха и лозунги "Искаме промяна, не подмяна", "Не на ЕРП-тата, искаме одържавяване". Бяха представени и 12 искания, сред които редуциране броя на депутатите, премахване на имунитета им, разсекретяване на всички приватизационни сделки от 90-те година насам и избор на главен прокурор с гласа на народа.Протестиращите изразиха готовност за ежедневни протести.

Над 3000 души излязоха на пътя София-Кюстендил и блокираха движението по трасето в двете посоки между пътните възли Даскалово и Драгичево край Перник. Хората скандират "Долу монополите!" "Българи юнаци!". Множеството издига искания за програмно правителство и отпадането на член 2 и 6 от Конституцията. Движението на пътен възел Драгичево е ицяло блокирано. Полицията охранява протеста и няма спречквания, дори протестиращите аплодираха полицаите.

Около 700 души се събраха на днешния протест в Кюстендил. От централния площад "Велбъжд" в града, протестното шествие премина по централната улица "Цар Освободител" и затвори за няколко минути движението на кръговото кръстовище на входа на града, по пътя, водещ от София към ГКПП Гюешево.

Хиляди протестираха във Велико Търново и Русе.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK