Covid ваксината на Moderna е безопасна и защитава децата на възраст 6-11 години

Снимка: Ройтерс

По-голямата част от страничните ефекти са леки

Moderna заяви в понеделник, че нейната ваксина срещу Covid-19 генерира силен имунен отговор и като цяло се понася добре при деца на възраст от 6 до 11 години, позовавайки се на междинни данни от проучване във "Фаза 2/3", предаде Ройтерс.

Компанията заяви, че планира скоро да предостави данните на американски, европейски и други лекарствени и здравни регулатори.

Moderna каза, че данните сред 4753 изпитвани деца на възраст 6-11 години показват, че две дози по 50 микрограма от ваксината, което е наполовина от силата на дозите, използвани във ваксината, предоставяна на възрастни, генерират антитела, неутрализиращи вируса при деца в посочената по-горе възрастова група едни месец след поставяне на втората доза.

"Ние сме окуражени от профила на имуногенност и безопасност на ваксината ни mRNA-1273 при деца на възраст от 6 до под 12 години и сме доволни, че проучването е постигнало своите първични крайни точки на имуногенност. Очакваме с нетърпение да подадем документи в регулаторните органи в световен мащаб и оставаме ангажирани да дадем своята част за подпомагане прекратяването на коронавирусната пандемия посредством ваксина за възрастни и за деца от всички възрасти “, отбеляза изпълнителният директор Стефан Бансел.

Moderna каза, че ваксината с две дози се понася добре и е ефективна сред изпитваните деца и че компанията скоро ще представи резултатите на Американската администрация по храните и лекарствата и други здравни регулаторни агенции по целия свят.

По-голямата част от страничните ефекти са леки или умерени по тежест, съобщават още от компанията. Най-честите нежелани реакции са умора, главоболие, треска и болка на мястото на инжектиране./ БНТ

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK