COVID-19: Национален логистичен щаб отваря врати днес

Снимка: Infomreja.bg

Дефицит в организацията е причината за разкриването на Щаба

В момента имаме едно изключително неглижиране на цялата ситуация, имаме неглижиране на спазването на противоепидемичните мерки. Те са елементарни - най-важната от тях е носенето на маски на закрито към настоящия момент

Това заяви здравният министър Костадин Ангелов от Благоевград.

Той изброи правилата за предотвратяване на заразата:

Ако всички на закрито носят маски, ако закритите помещения, където събират много хора, се проветряват, ако хората спазват разумна дистанция от не по-малко метър и половина в общуването си, ако не се струпват на големи групи и навън и вътре, тогава ние ще ограничим разпространението на инфекцията до степен, че тя да не представлява някакъв тип препятствия пред нормалното функциониране на здравната система и това е нашата цел, която ние ще продължим да преследваме.

Министърът отбеляза наличието на логистичен проблем - налага се преместването на болен от едно лечебно заведение в друго лечебно заведение или пък има недостиг на лични предпазни средства в определена болница.

Всичко това е дефицит в организацията. За да бъде премахнат този дефицит в организацията, с моя заповед от другата седмица ще заработи Национален логистичен щаб, който ще бъде ситуиран в София, най-вероятно в Министерство на здравеопазването, каза Ангелов.

Центърът ще има 24-часовов работен ден, той ще прилича на кол център, държавата ще бъде разделена на шест региона, всеки отделен регион ще включва по няколко административни области на деление. Ролята на работещите в този логистичен щаб е да осъществяват и да компенсират всички дефицити в системата, така че българските граждани да получат навременна и достатъчна медицинска помощ и грижа във всяка една точка на територията на Република България.

Да нямаме хора, които да чакат да бъдат приети в лечебно заведение или да чакат преместването им от една област в друга област с органите на центровете за спешна медицинска помощ или пък някъде да има нужда от Ремдесивир и да се чака одобрение, административна процедура така нататък. Ролята да имаме бързи решения за много бързо време, защото най-важна е навременната помощ и това е основен принцип в медицината.

По отношение на повторното поставяне на КПП-та, министърът заяви:

За този вирус не можем да говорим с КПП-та, за този вирус можем да говорим само за няколко неща - на първо място е здравият разум - всички да знаят, че вирус има и този вирус е опасен, от този вирус умират хора, този вирус не е грип, не е обикновен грип, от него си отиват лекари и сестри. Второто нещо е да говорим с интелект, да не говорим със страхове, да говорим с ясни осъзнати цивилизовани решения, да говорим с дисциплина, да носим маски - тоест да спазваме правилата.

Ангелов обяви, че се въвежда изключително безкомпромисен контрол във всяка една точка, в която може да има контролиращ орган.

Синхронизирали сме действия с абсолютно всички държавни институции и няма да позволим на никой да си мисли, че е по-голям от правата на всички. Правата на всички са еднакви, правото на живот е над всички останали права, така че контролът ще бъде повсеместен и той ще бъде безкомпромисен, каза министърът.

Санкциите ще бъдат еднакви за всички ще ги налагаме, докато хората почнат да спазват мерките, не само хората, а и всички институции, които са длъжни да следят за тях, там, където се неглижират, ще бъдат наказвани. Затягане на мерки към този момент няма да има категорично!добави здравният министър.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK