COVID-19: Евродепутатите освобождават над 3 млрд. евро в подкрепа на сектора на здравеопазването в ЕС

Снимка: Infomreja.bg

Европейските средства ще се използват за покриване на увеличените заради пандемията нужди на здравните системи на страните членки

Повече тестове, помощ за лекарите и медицинските сестри, които се грижат за болните: Парламентът днес одобри 3,08 млрд евро помощ от ЕС.

Европейските средства ще подпомогнат пряко системите на здравеопазването в държавите членки на ЕС в борбата им с пандемията от коронавируса. Инициативата ще позволи на ЕС да закупи спешни медицински консумативи като маски и кислородни апарати, да транспортира медицинско оборудване и пациенти в трансгранични региони, да финансира назначаването на допълнителни медицински специалисти, които да бъдат разположени в горещи точки в Европейския съюз, както и да подпомага държавите членки при изграждането на подвижни болници.

Средствата от бюджета на ЕС ще бъдат насочени основно чрез Инструмента за спешна подкрепа (2,7 млрд. евро) и чрез програмата rescEU (380 млн.евро).

Пакетът включва допълнителни средства по линия на Механизма за гражданска защита (45 млн. евро) за финансиране на полетите с цел репатриране на европейски граждани, блокирани в трети страни; допълнителни средства за Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (3,6 млн. евро), както и 350 млн. евро в помощ на Гърция, която се бори с нарастващия мигрантски натиск и 100 млн. евро в подкрепа на възстановяването на Албания след земетресението.

В дебат с Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел евродепутатите призоваха за по-координирани европейски действия за защита на гражданите и подкрепа на икономиката.

Евродепутатите признаха, че ЕС е могъл да действа още по-рано и по-бързо, но подчертаха, че солидарността в рамките на ЕС е възстановена. Европейците показаха щедрост, това че си помагат взаимно и че могат да действат много ефективно. Въпреки това, ЕС трябва да направи повече и то спешно, за да възстанови Европа, ако иска да стане по-устойчив и ефективен.

Много от говорителите посочиха, че затворените граници никога не са били решение и призоваха за обща стратегия за излизане от кризата и план за възстановяване в рамките на нов, амбициозен и дългосрочен бюджет, който да смекчи социалните, икономическите и финансовите ефекти от карантината.

Председателят на Парламента Д. Сасоли благодари на всички, които са на първа линия и водят Европа напред:

„В момента нашите медицински специалисти са начело в борбата с този вирус. Те заслужават цялата ни подкрепа, възхищение и благодарност за работата, която вършат и за щедростта, която проявяват дори при най-трудните обстоятелства. Казах го и го повтарям, човечността на нашите граждани е нашето най-голямо предимство.

Особено важно е да поддържаме нашите демокрации живи и да се вслушваме в нашите граждани през този период. Тази седмица ще обсъдим и гласуваме резолюция относно координираните действия на ЕС за борба с пандемията и нейните последици, заедно с други спешни мерки. Нашата цел е да гарантираме, че възможно най-добрите действия са предприети и че максимално възможните ресурси са достъпни за държавите членки. Трябва да бъдем амбициозни, защото европейските граждани се нуждаят от бърза реакция.
В този момент ние трябва да сме гласът на нашите смели граждани, да проявим дисциплина и да направим всичко възможно, за да изградим по-добро бъдеще.“

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd