Цирковият артист Виктор Топузлийски посмъртно стана почетен гражданин на Кочериново

Снимки: Община Кочериново

Един от най-талантливите български циркови и вариететни артисти – Виктор Топузлийски, бе посмъртно бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Община Кочериново”. Почетен плакет и копие от ключа на града връчи кметът на Кочериново Иван Минков на дъщерята на цирковия артист – Лиза Топузлийски. Тя бе прудружавана от внучката на Виктор Топузлийски – Абигел Зашева, и четиримесечният му правнук Веселин.

Признанието стана факт на организирана от Общината церемония днес, по случай празника на града, който ще бъде честван на 22 септември. Решението за отдаване почит към приноса на родения в Кочериново доайен на цирковата клоунада бе взето от Общинския съвет преди няколко месеца, по идея на Гилдията на вариететните артисти. За съжаление обаче смият Топузлийски не можа на дочака наградата. Той почина на 1 юли, на 82-годишна възраст.

Кметът на Общината Иван Минков изрази възхищение от постиженията на Виктор Топузлийски, а неговата дъщеря благодари за званието, като подчерта, че „душата на баща й винаги е била в Кочериново”.

Спомени от детските и тийнейжърските години, в които Топузлийски за първи път разкрива необятния си артистичен талант, участвайки в самодейна театрална трупа, споделиха негови приятели от Кочериново. Историите им, с комичен привкус, пресъздаващ ведрия творчески дух на съгражданина им, почти просълзиха от умиление присъстващите.

Негова бивша съученичка – Фиданка Атева, с която Топузлийски е седял на един чин в училище, върна спомена за младежките години на цирковия артист, показвайки фотография на Виктор Топузлийски, направена през 1979 г., по време на честване на 60-годшината от основаването на местното читалище „Пробуда”.

В творческия си път Топузлийски е играл в циркови програми – на цирк „Глобус”, Добрич”, „Родина”, „Холидей” и „София-Шапито”, както и в редича вариететни програми.

Улица в Кочериново ще носи името на популярния български цирков артист Виктор Топузлийски, съобщи кметат на Кочериново Иван Минков. Предложението е на местните жители, а решението предстои да бъде взето от Общинския съвет.

 

КОМЕНТАРИ

pinokio17:24 - 23.09.2016
333 luje
33307:53 - 22.09.2016
А бе хора много сте злобни Общината направи едно награждаване и почнахте да плювате.А за жената до колкото знам и свърши договора тя е била на срочни договори.А за читалищната е нормално да има такъв дух това е наслествено.
a taka20:38 - 21.09.2016
bravo na minketo i y chitalishteto ima edna za nagrada s artistichen dyx i e ot typyzliskite na taq deto maikai yvolni ot deckata gradina za krajba na pampersi..
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK