ЦИК провежда второ експериментално гласуване с машини

Снимка: Infomreja.bg

За целта е избрано софийското село Доброславци

Централната избирателна комисия ще проведе втори експеримент за изцяло машинно гласуване. За целта е избрано софийското село Доброславци, a симулацията е планирана за днес в сградата на кметството.

"Няма да има ограничение за желаещите пълнолетни граждани за целия район Нови Искър, към който е и село Доброславци, да опитат гласуването с машина", коментира кметът Светла Крумова пред БНР.

Близо 1000 са гласоподавателите на село Доброславци. Провеждането на експеримент на изцяло машинно гласуване именно в това село е по предложение на Цветозар Томов - заместник-председател на ЦИК с аргумента: "Подбрахме Доброславци, защото има резултат съотношение между гласували и негласували, което е приблизително такова, каквото е националното".

Цветозар Томов обясни, че ще се изисква информация за възраст и дали човекът някога е гласувал с машина, за да се види дали ще има разлика в начина на боравене с устройството при хората, които са гласували с машина на 4-ти април, и при тези, които не са го направили, като задачата е: "Да успеем да фиксираме два типа времена: времето от даването на смарт-картата до връщането на смарт-картата за всеки избирател, като в това време никой не му се намесва как гласува, и времето на техническите паузи между две гласувания".

Централната избирателна комисия проведе своя първи тест за машинно гласуване в четвъртък в Народното събрание. Експериментите за гласуване с машини се правят, за да се провери колко гласоподаватели могат да гласуват с една машина в секция на парламентарните избори на 11-ти юли и дали има нужда в някои секции да бъде поставено повече от едно устройство. /Дневник/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK