Кметът на Гоце Делчев поема председателството на БСП до изборите

Снимка: БСП

Нинова ще се бори за председателския пост на партията

Кандидатирам се за председател, предоставям правомощията си на Владимир Москов Прави впечатление двойният аршин в правораздаването с присъдата на Румен Овчаров.

Това написа на стената в страницата си във Фейсбук досегашния лидер на левицата Корнелия Нинова.

Отчетно-изборната кампания е към своя край. От 300 конференции остават да се проведат само 8. Дотук има 52-ма души номинирани за председател на партията. На 6-ти, в четвъртък, изтича срокът, в който номинираните трябва да подадат документи дали се кандидатират, или не. Днес аз подавам своите документи и се кандидатирам за пряк избор за председател. От 12-ти август по нашите правила излизам в предизборна кампания. За времето на кампанията предоставям правомощията си на заместник-председателя Владимир Москов - седем мандата кмет на Гоце Делчев, сега член на комитета на регионите, човек с голям организационен и политически опит, заяви Нинова.

Пряк избор на председател на БСП ще има на 26-27 септември.

Искам да сме наясно и на чисто още от самото начало, за да избегнем и фалшивите новини, и дискредитирането на партията. Затова ще цитирам два документа. Съгласно устава на партията, чл.17, ал.2, „в случаите на предсрочно прекратяване на правомощията на председателя, неговите функции се изпълняват от заместник-председател, определен с решение на НС“. В момента не попадаме в такава хипотеза, защото няма предсрочно прекратяване на правомощията на председателя. Напротив, имаме изтекъл мандат вече. Вторият документ, който ще цитирам, са правилата за избор на председател. Трета страница, глава „Предизборна кампания“, точка 8. „Кандидатите за председател на БСП, когато са настоящи председатели на НС на областен , градски, общински райони на БСП, за времето на предизборната кампания предоставят своите правомощия на заместник-председател на съответния орган“. Тоест – решение за предоставяне на правомощия трябва да взема аз, а не Националният съвет. Днес информирах Изпълнителното бюро и парламентарната група, че предоставям тези правомощия на Владимир Москов. Досега има подадени официални заявления за кандидати за председател от пет човека. Това са Галина Василева – Перник, Ирина Михайлова – Перник, Красимир Янков, Валери Жаблянов и Георги Тодоров – Бургас, огласи още Корнелия Нинова.

В последните четири години имаше другари, които ме критикуваха и персонално, и за работата ми, и за политиката на БСП. Тези публични критики вредяха на образа на партията и мисля, че е време да затворим тази страница на публично противопоставяне. Най-добрият начин това да се случи предстои на 12-ти, когато е прекият избор. Затова призовавам т.н. „вътрешна опозиция“, която има различно мнение за пътя на БСП и за начин на правене на политика, което уважавам, да решим този спор по единствения демократичен начин – прекия избор. Другарите Георги Гергов, Сергей Станишев, Атанас Мерджанов, Михаил Миков, Георги Пирински, които имат номинации за председател, ги призовавам да излязат с алтернативна програма, да се явят пред партията и – каквото народът реши, пише в профила си Нинова.

В позицията на Нинова се казва още:

Към всички кандидати, които ще се заявят до 6-ти, се обръщам с пожелание за съдържателна и красива кампания. На социалистите – за пръв път имаме право, всеки социалист, да гласува пряко за председател на партията. Нека покажем, че сме зрели за този най-демократичен начин на избор, да покажем висока активност, чист избор и свободно мнение при избора на председател на БСП.

На въпрос за присъдата на Румен Овчаров, коментирах, че прави впечатление двойният аршин в правораздаването. На г-н Овчаров е прочетена присъда, макар и само на първа инстанция, за нещо, което се е случило преди повече от 10-11 години, и по-конкретно – за това, че като министър не е упражнил контрол върху едно от търговските дружества, което не е събрало наеми, които се оказва по-късно, че са събрани. И то – без това да е задължение на министъра. В същото време, днес никой не повдига въпроса за търсене за наказателна отговорност на министъра на финансите за това, че не е упражнил контрол върху Комисията по хазарта, заради което държавата е претърпяла щети от 700 милиона . Нещо повече - със смс-и е командвал процесът как да се случи, така че да не се случи. Няма как да не прави впечатление този двоен аршин в правораздаването и да не навежда на мисълта, че в процеса срещу Румен Овчаров има репресивни елементи. Вярвам, че истина и справедливостта ще възтържествуват на следващите инстанции.

На въпрос за кандидатурата на Кирил Добрев, заявих: Разбира се и Кирил Добрев до 6-ти август има време да подаде документите за своето участие, не го коментирах и не го призовах, защото не го разбирам като алтернатива. Последните четири години, политиката, която провеждахме като ръководство, я провеждахме заедно. Разбира се, ако в последния момент е разбрал, че има алтернативно виждане за ръководството на партията, той ще си подаде документите, добре дошли са всички на състезанието на 12-ти, каквото реши народът.

На въпрос за увеличението на заплатите на администрацията, коментирах, че някои от службите в администрацията се нуждаят спешно от тези бонуси. Дори за някои, ние в продължение на години сме призовавали и внасяли предложения при актуализации на бюджет, при приемане на бюджет, да бъдат отпуснати такива средства. Например за социалните служби, където работят хора за по 500-600 лева заплата. Но не се прави така. Този подход на финансова политика е познат от Борисов. Винаги, когато е притиснат от обстоятелства, от протести, той развързва кесията, тръгва с джипа, раздава пари, мислейки, че по този начин ще тушира общественото напрежение. В една подредена и правова държава, за която се борим, и ще отстояваме и ще я направим, това се прави с актуализация на бюджета. Ясно и категорично, приходи, разходи, приоритети, защо на тези служби, а на други - не. Това се внася в парламента, когато претендираме да сме парламентарна република. Ние също имаме своите виждания в нашия социално-икономически план - какво трябва да се направи по отношение на доходите. Затова призовавам за онази процедура, която се прилага в правовата държава.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK