ЦИК показа образеца на бюлетината за евроизборите

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) утвърди образеца на бюлетината за предстоящите избори за Европейски парламент, които ще се проведат на 26 май, предаде репортер на БГНЕС.

В нея са вписани общо 27 политически партии, коалиции и независими кандидати, а съгласно промените в Изборния кодекс от 2016 година в бюлетината фигурира и квадратче „не подкрепям никого“.

От ЦИК напомнят, че бюлетината задължително трябва да бъде попълвана от гласоподавателите единствено с химикал със син цвят. Различна в нея ще бъде номерацията на преференциите, за които тази година депутатите решиха да бъдат отбелязани с трицифрени числа, като към всяка цифра се прибавя 100. Комисията е утвърдила и специфичен начин на сгъване на бюлетината, който да гарантира тайната на вота на всеки избирател.

Александър Андреев от ЦИК отрече до комисията да е достигала информация за проблем със софтуера на машините за гласуване, които ще бъдат използвани на евровота и увери, че те ще бъдат щателно тествани.

„На машините софтуерът ще бъда качен към 15 май и до доставката на 25 май е срокът, в който трябва да бъдат сертифицирани, заедно със софтуера. Тестването ще бъда извършено от специалисти, които могат да го извършат и да одитират машините“, допълни още Андреев. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и БАН дори са заявили готовност да подпомогнат чрез експерти ЦИК при осъществяването на машинното гласуване.

За местните избори наесен пък съществува вероятност страната ни да закупи машините за гласуване, а не да ги наема. За предстоящите евроизбори вече има подадени заявления от 3 сдружения с нестопанска цел, които искат да бъдат наблюдатели.

„Жалби в ЦИК към момента са постъпили 22 броя и 8 сигнала. От тези жалби 2 са висящи във ВАС, във връзка с решения на ЦИК“, съобщи Андреев. Той обърна внимание и на някои от важните срокове до деня на изборите. До 4 май ЦИК трябва да приеме решение за местата и броя на секциите извън страната, а до 9 май да се проведат консултациите за назначаване на СИК-овете зад граница.

До 11 май българските граждани могат да подават заявления за издаване на удостоверения за гласуване на друго място и по настоящ адрес. Тогава изтича и срокът за избирателите с увреждания, които искат да гласуват в подвижна секция. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Боко22:04 - 03.05.2019
Да ви п..а в бюлетината.
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK