ЦИК отказала независима проверка на машините за гласуване

Източник: БГНЕС

Мотив - държавните институции, които ще извършват проверката, са независими

Централната избирателна комисия (ЦИК) е отказала искането на "Демократична България" за независим одит на машините за гласуване с мотива, че държавните институции, които ще извършват проверката, са независими.

В началото на януари "Демократична България" е настояла писмено за независимия одит, но отговор от комисията не последвал. Затова през февруари формацията е предложила конкретен ред за извършване на цялостната оценка на качеството и сигурността на машините, в т.ч. техния софтуер и хардуер, и проверка за непредвидени проблеми.

"Смятаме, че предоставянето на такъв инструмент ще повиши доверието в изборния процес", посочват от "Демократична България".

Удостоверяването за съответствието на машините с изискванията на Изборния кодекс и с техническата спецификация е възложено на Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) към Министерския съвет, на Българския институт по метрология (БИМ) и на Българския институт по стандартизация (БИС).

"Трите институции (ДАЕУ, БИМ и БИС) са органи, независими както от лицата, които предоставят обекта, чието съответствие се преценява, така и от потребителите, заинтересовани от този обект (политически партии, коалиции, неправителствени организации с интереси в изборния процес и избиратели)", аргументира ЦИК отказа си да назначи независим одит.

"Целта на дейностите по оценяване на съответствието са избягване на конфликт на интереси и гарантиране на безпристрастността при оценяването на съответствието. Искането на Обединение "Демократична България" работата на ДАЕУ, БИМ и БИС да бъде допълнена от представители на партиите и коалициите, участващи в изборите, ще наруши принципа на безпристрастност и ще създаде конфликт на интереси при оценяването на съответствието. Поради изложените по-горе съображения не можем да удовлетворим Вашето искане за извършване на независим одит на машините", посочили от ЦИК. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK