Мая Манолова бясна в парламента: Депутатите оставиха хиляди гладни за Коледа

Снимка: offnews.bg

Депутатите в социалната комисия отказаха да променят текста на Кодекса на труда, така че служители на фалирали фирми и предприятия да могат по-лесно и сигурно да си получат неизплатените възнаграждения.

Заседанието на Комисията бе днес, а на него присъства и инициаторът на промяната – омбудсманът Мая Манолова. В Народното събрание тя бе видимо гневна от решението на депутатите.

„Абсолютно бездушие“, бяха думите ѝ пред журналисти в парламента.

„Току-що депутатите и социалният министър попариха надеждите на хората с неплатени заплати, че ще си получат заработеното“, добави тя.

През последните няколко месеца имаше няколко знакови примера, че е нужна промяна в закона. „Пикадили“ и „Макс Телеком“ бяха от големите компании, които обявиха несъстоятелност, а техните служители останаха без заплати и сигурност кога ще си вземат дължимото.

„Лошата новина е, че тези работници няма да могат да си получат заработеното от Фонда за гарантиране на вземанията при фалит на предприятията заради комфорта на чиновниците от Главната инспекция по труда. Действието на закона бе отложено за 1 юли следващата година, до тогава 12-месечният срок, в който работници могат да си поискат заработените суми ще бъде изтекъл“, каза Манолова и добави:

„В навечерието на Коледа, когато всички български семейства искат да празнуват, новината, която социалният министър предаде на българските граждани, е че те никога няма да си получат заплатите. Заради бездушие да бъдат подкрепени тези, които имат най-голяма нужда.“

Омбудсманът каза, че работи по този законопроект от началото на годината и той е внесен в парламента още от април.

„Трябваха 11 месеца на депутатите, за да отрежат надеждите на хората да си получат справедливо заработените пари. За хранителната верига, за „Макс Телеком“. За шивачките от Ветрен, за работниците от Плевен. Хиляди човешки съдби заради комфорта на чиновниците няма да си получат заплатите“, каза Манолова почти през сълзи.

„Аз съм не просто гневна, аз съм отчаяна. Защото поех пред тези хора, ангажимент, че те ще си получат това, което са заработили. Вече не знам какво още мога да направя през бездушието на най-социалните от народните представители – тези от социалната комисия и социалният министър.“

Все пак има някаква минимална – при гласуването в зала решението на депутатите може да бъде променено

„Ето, вие ме разбрахте. Защо те не могат да ме разберат от април“, завърши Манолова.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK